Про це відзвітували в Офісі Президента.

Зокрема, укладено меморандуми про взаєморозуміння між Фондом державного майна України та інвестиційним фондом «Мубадала». Коментуючи підписання цих документів, Володимир Зеленський наголосив, що залучення інвестицій — це ключ до економічного зростання України. Тож підписання меморандуму з державним інвестиційним фондом «Мубадала» уряду Абу-Дабі про наміри інвестувати в нашу країну — надзвичайно важливий крок у відкритті шляху для масштабних інвестицій із Західної Азії.

Серед укладених під час візиту в ОАЕ В. Зеленського документів варто згадати меморандум з компанією INTELMAX Management Consulting, який підписало Міністерство цифрової трансформації України. Документ передбачає співпрацю щодо створення платформи для обміну інтелектуальною власністю на основі блокчейну Fantom. Також були підписані документи в галузі оборони, в рамках яких, зокрема, обговорювалася можливість побудови спільних заводів за межами України.

Крім того, підписано меморандум в аграрній сфері, який передбачає створення агрохабу і трейдингової компанії з метою забезпечення продовольчої безпеки. Поряд з цим 18 українських приватних компаній, серед яких «Інтерпайп», Dragon Capital, ДТЕК, Unit City, EastOne, UMG, Ufuture, Fortior, підписали меморандуми з державним інвестфондом Mubadala.

Також під час візиту Володимир Зеленський відвідав інноваційний проект «Масдар-Сіті» (на знімку), де ознайомився з особливостями реалізації концепції міста з нульовим забрудненням СО2 та повним циклом переробки відходів.

«Інновації, технології — це майбутнє. Це новий комерційний ринок для взаємної співпраці, який створюється для збереження майбутнього. Нас дуже цікавить досвід Об’єднаних Арабських Еміратів, які поширили ці технології й на інші країни», — зазначив він

Президент з великою цікавістю ознайомився з проектами енергетичної компанії «Масдар», що належить інвестиційному фонду «Мубадала» і є інвестором та оператором проектів у галузі відновлюваних джерел енергії та сталого розвитку міст.

Володимир Зеленський також відвідав Університет штучного інтелекту імені Спадкоємного принца Абу-Дабі Мухаммада бін Заїда Аль Нагаяна, де зустрівся з керівництвом провідних еміратських компаній, які працюють у сфері високих технологій. За результатами зустрічей було домовлено про посилення двосторонньої співпраці в галузі біотехнологій, кібербезпеки, IT та штучного інтелекту.

Програмою візиту глави Української держави було передбачено й відвідання кількох символічних місць, які мають важливе значення для ОАЕ.

Зокрема, В. Зеленський з дружиною Оленою побували у Великій мечеті шейха Заїда. Вони вшанували пам’ять першого Президента та засновника ОАЕ шейха Заїда Аль Нагаяна в місці його поховання поруч з мечеттю. Після цього Президент України та перша леді оглянули мечеть і розписалися у Книзі почесних гостей. Потім глава держави прибув до Меморіалу громадянам ОАЕ, які загинули під час виконання службових обов’язків (Wahat Al Karama). Там він узяв участь у церемонії покладання вінка та вшанував пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Також В. Зеленський оглянув павільйон пам’яті Меморіалу Wahat Al Karama, інформує прес-служба Президента України.

Фото з сайту Президента України.