На знімку: Інна Сoвсун, Леся Василенко.

На знімку: Вікторія Кінзбурська, Ігор Фріс.

Парламентарії 314 голосами ухвалили постанову про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу щодо засудження тимчасової окупації Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, порушень прав і свобод людини на тимчасово окупованих територіях та щодо звільнення політичних в’язнів — громадян України (№ 4655).

Народний депутат Сергій Рахманін від імені співавторів проекту постанови підкреслив, що попри триваючу спробу російської анексії, Крим і Севастополь були, є і будуть українською землею. «Окупація Криму триває уже сім років. Сім років системно порушуються права людини, право на свободу совісті, право на мирні зібрання, право на вільне пересування. Щонайменше 119 громадян України були піддані кримінальному переслідуванню за свою проукраїнську позицію», — сказав він, зазначивши, що автори проекту постанови пропонують звернутися до світового співтовариства, щоб консолідувати нашу співпрацю з повернення українських територій та вимагати від Росії припинення порушення прав і свобод громадян. «Ми закликаємо не тільки зберегти, а й посилити механізм санкцій і сподіваємося, що вся міжнародна спільнота підтримає наш заклик», — наголосив С. Рахманін.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко повідомив, що комітет рекомендує схвалити проект постанови з урахуванням поправок, зокрема, щодо згадки у назві проекту постанови про окремі райони Донецької та Луганської областей. «Звернення містить заклик до світової спільноти до продовження політики невизнання та засудження спроби анексії Автономної Республіки Крим, міста Севастополь та тимчасової окупації окремих районів Донецької та Луганської областей», — зазначив він.

Посилено відповідальність за керування транспортним засобом у нетверезому стані. Це передбачає ухвалений в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, № 2695). Він, зокрема, передбачає посилення відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння: із 17 тисяч гривень за перший такий випадок до 51 тисячі гривень за другий із одночасним позбавленням права керувати транспортом на 10 років. За третій випадок передбачена конфіскація транспортного засобу.

Крім того, посилюється кримінальна відповідальність за порушення правил дорожнього руху, вчинене в стані алкогольного чи іншого сп’яніння, що спричинило тяжкі наслідки: завдання потерпілому тілесних ушкоджень середньої тяжкості пропонується карати позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років; у разі заподіяння потерпілому тяжких тілесних ушкоджень — передбачено позбавлення волі на строк від трьох до восьми років із забороною керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років; у разі смерті потерпілого передбачено позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років та вилучення водійського посвідчення на строк від п’яти до десяти років; якщо ж такі діяння спричинили смерть кількох осіб, передбачено позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років та заборона керувати транспортними засобами на строк від семи до десяти років. Також збільшуються штрафи за перевищення швидкості руху, залишення місця ДТП, керування транспортним засобом особою, яка позбавлена такого права, та інші порушення.

Водночас парламентарії підтримали поправки, якими із законопроекту вилучено норми щодо можливості так званої профілактичної зупинки транспортних засобів та права поліцейського вимагати від водія вийти з автомобіля. Ще однією поправкою поліції заборонено «з кущів» ловити водіїв за перевищення швидкості. Законопроект № 2695 підтримали 325 народних депутатів.

На початку засідання після виступів представників депутатських фракцій та груп парламентарії ухвалили постанову про внесення змін до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання, після чого Голова Верховної Ради Дмитро Разумков на вимогу двох фракцій оголосив перерву.

Верховна Рада розглянула та відправила на доопрацювання до комітету урядовий законопроект «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення, № 4167). Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський зазначив, що це законопроект про запровадження європейських принципів господарювання та найсучасніших технологій, плодами якого, очевидно, скористаються вже наступні покоління. «Законопроектом пропонується спростити процедуру видачі дозволів, зменшивши кількість дозвільних процедур із трьох до одної», — сказав він. Зазначимо, що нині законодавство передбачає видачу окремих дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, спеціальне водокористування, здійснення операцій у сфері поводження з відходами, тож такий підхід не дозволяє враховувати кумулятивний вплив, який здійснює суб’єкт господарювання на навколишнє природне середовище. Тож видача суб’єктам господарювання єдиного інтегрованого дозволу значно спростить цю процедуру. При цьому в уряді зазначають, що плата за отримання інтегрованого дозволу становитиме 15 мінімальних заробітних плат та що орієнтовно їх отримуватимуть 3500 суб’єктів господарювання.

«Цим законопроектом ми хочемо домогтися того, щоб українці могли жити в чистому та безпечному довкіллі, а підприємства були конкурентоспроможними на європейських ринках і до них не застосовувалися будь-які торговельні бар’єри», — підкреслив міністр, оскільки запровадження контролю за викидами є одним із зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

Водночас співавтор альтернативного законопроекту (№ 4167-1) народний депутат Олег Марусяк закликав відправити урядовий документ до комітету на доопрацювання, адже він містить велику кількість критично негативних норм. «Пропонується дуже короткий, у чотири роки, період для проведення екологічної модернізації підприємств, тоді як країни ЄС проводили аналогічну модернізацію упродовж десятиріч. А можливість відстрочки для переходу на нові екологічні норми, яка прописана у законопроекті, не працює, оскільки відсутній порядок її надання», — заявив він та назвав цей документ «додатковою корупційною можливістю для Міністерства захисту довкілля».

Попри те, що Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував ухвалити законопроект № 4167 у першому читанні, цю пропозицію підтримав лише 221 народний депутат, тож наступним голосуванням документ було відправлено до комітету на доопрацювання.

У другому читанні та в цілому ухвалено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України» (щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби, № 4531). Також парламентарії підтримали пропозицію щодо невідкладного підписання цього законопроекту Головою Верховної Ради та спрямування його на підпис Президенту.

У першому читанні підтримано законопроект про внесення змін до Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів (№ 3969).

Насамкінець Верховна Рада ухвалила в цілому низку ратифікаційних законопроектів.

Головуючий повідомив про вихід Антона Яценка із депутатської групи «За майбутнє».

Із днем народження вітали народного депутата Святослава Юраша.

Із виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп

Ірина ГЕРАЩЕНКО, фракція «Європейська солідарність»:
— Ви всі пам’ятаєте, як з кожного телешоу міністр охорони здоров’я пан Степанов обіцяв, що з 15 лютого розпочнеться широка вакцинація. Сьогодні вже 16 лютого, жодної вакцини в Україну не заїхало. Міжнародні експерти і український політикум стверджують, що і тут відбувається велика корупція. Очевидно, якби у Степанова була честь і гідність, то він подав би у відставку! Але епоха гідності закінчилася і цинізм визнає політику нинішньої влади, особливо коли йдеться про ситуацію на фронті.

Цього року від рук російських окупантів та їх найманців загинуло 13 українських воїнів. У цей же час з Банкової заявляють, що мир триває, а це поодинокі випадки. Мало того, сьогодні сам Зеленський заявив про те, що троє українських воїнів, які підірвалися на мінах, встановлених диверсійно-розвідувальними групами РФ, самі себе підірвали...

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Думаю, повз вас не пройшла інформація, що Європарламент прийняв резолюцію, і Міжнародний валютний фонд в одному зі своїх документів сказав про те, що в Україні знову проблема номер один — корупція... Ми вирішили зібрати платіжки з різних регіонів, щоб з’ясувати, скільки люди платять за газ, і як наслідок за тепло, гарячу воду тощо. Тут підсумки такої аналітичної роботи (Ю. Тимошенко продемонструвала стос паперів. — Ред.). І можу вам сказати: практично ніде по території України люди не отримують газ по 6.99 грн за кубометр. Отримують, починаючи від 9 грн і вище. Платіжки розділили на дві частини, щоб приховати реальну вартість газу. Це перший великий обман, але є другий, який ми виявили, аналізуючи платіжки. У кожній області виникли узгоджені посередники, які купують дешевий газ в «Укргазвидобування», НАК «Нафтогаз», потім роблять дворазову націнку і продають його облгазам. Хочу запитати: коли це в нас такий ринок виник, що з’явилась ціла «прослойка» посередників. Це вже не просто корупція!

Дмитро ЧОРНИЙ, фракція «Слуга народу»:
— Сьогодні Україна опинилась на порозі втрати своєї енергетичної незалежності. Йдеться про можливе знищення урано-видобувної галузі в особі державного підприємства «Схід ГЗК» (Східний гірничо-збагачувальний комбінат), який є стратегічним для країни. Це стало відомо з опублікованого аудіозапису з наради в Міністерстві енергетики. На жаль, на думку в. о. міністра, це підприємство та галузь потрібно закрити. Аналогічну продукцію потрібно закуповувати за кордоном, а робітників — відправити на заробітки за кордон. На його думку, вони себе там краще реалізують. До того ж заробітчани вже давно стали основним джерелом надходжень до державного бюджету через свої грошові перекази додому.

Я розумію, що ця галузь нині перебуває у кризі, але давайте вдумаємось: з 15 країн лише три видобувають уран беззбитково, решта підтримують свої галузі як стратегічні. Тому ми повинні докласти зусиль, щоб підтримати уранову галузь України та «Схід ГЗК», підтримати людей, робітників. Це і є головним завданням професійного менеджменту Міністерства енергетики. Ми не повинні допустити закриття цієї галузі. Якщо ми втратимо її зараз, то не відновимо її ніколи.

Інна СОВСУН, фракція «Голос»:
— 17 грудня 2020 року в цій залі відбувся злочин. Після голосування за призначення міністром освіти і науки Сергія Шкарлета табло показало 226 голосів. Ми всі точно знаємо, що цих голосів не було. Наша партія звернулася до офісу Генерального прокурора. Хочу офіційно подякувати Ірині Венедіктовій за вже відкрите кримінальне провадження за фактом цього голосування. Натомість управління Державної охорони посилається на те, що не може надати відповідні записи із зали. Чи значить це, що ми повинні здатися? Ні! Ми, як парламент, повинні зробити все, щоб припинити це порушення, щоб винні в цьому злочині понесли покарання. Тому ми з колегами по фракції підготували конституційне подання з тим, щоб визнати призначення С. Шкарлета незаконним. Дякую колегам із фракцій «Європейська солідарність» та «Батьківщина», котрі допомогли підготувати це подання. Закликаю всіх підписати його.

Тарас БАТЕНКО, група «За майбутнє»:
— З 15 лютого ми мали розпочати вакцинацію. Так обіцяв уряд. Утім, за офіційною статистикою, у нас нуль вакцинованих. Доки міністерство розбирається зі своїми відповідальними за закупівлі, вразливі категорії людей помирають. І це питання не відсутності грошей в бюджеті. Це суто питання менеджменту. Водночас не подолано й тарифну кризу. Ми знаємо, що її штучно спровокували для того, щоб посилити соціальне напруження. Людям продають український газ в рази дорожче, аніж імпортний. Тимчасовий мораторій на підвищення тарифів не розв’яже цієї кризи. Наша партія закликає уряд збільшити фінансування програми комунальних субсидій і спростити порядок їхнього отримання.

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційна платформа — За життя»:
— Минулого тижня ми відзначали річницю підписання Мінських угод. Цей протокол дозволив зупинити активну фазу бойових дій в Україні та уникнути масових трагедій. Це єдиний офіційний документ, признаний Радою безпеки ООН та міжнародною спільнотою, як політичний шлях врегулювання війни на сході. Але за шість років ми не просунулися вперед на шляху виконання цього протоколу. Наша політична сила вважає, що парламент має прийняти закони, які розблокують Мінський процес. Невизнані республіки, згідно з підписаним протоколом, також мають бути учасниками переговорів. Діалог — це краще, аніж стрілянина — і ми до цього готові. Ще одне питання, яке хочу порушити, це питання вітчизняного виробництва. Законопроект № 3739 підписано головами всіх фракцій і ухвалено в першому читанні. Його чекає вся промисловість та суспільство, закликаю парламент проголосувати за цей документ.

Володимир АРЕШОНКОВ, група «Довіра»:
— Нас часто критикують, що ми довіряємо українському уряду. То хочу сказати, що рівень нашої довіри вже на межі. І точно від проведення загальнонаціональної кампанії з вакцинації залежить оцінка відповідальності не тільки профільного міністра, а й Прем’єр-міністра та всього уряду. Вважаємо, що до вересня потрібно провакцинувати таку категорію населення, як педагогічні працівники. До початку навчального року вони мають бути убезпечені від захворювання. Нині маємо в порядку денному законопроект № 2695. Він стосується посилення відповідальності за водіння в стані алкогольного сп’яніння. Спірні моменти із нього варто прибрати, але ухвалювати закон необхідно. Також прошу підтримати законопроекти № 4635 та № 4639.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.