В МОЗ пояснюють це меншими, ніж планувалось, об’ємами поставок вакцини від фірми Pfizer та зміщенням графіка поставок від Moderna.

Агентство матеріальних резервів Польщі повідомило, що в період з 15 лютого до 7 березня призупинено вакцинацію першою дозою групи «0» (тобто медпрацівників), а також мешканців будинків соціальної допомоги і пацієнтів опікунсько-лікувальних закладів. Наявна вакцина призначатиметься в цей період виключно для щеплень другою дозою мешканців будинків соціальної допомоги і пацієнтів опікунсько-лікувальних закладів та популяційних щеплень першою і другою дозою категорії 70+.

Медпрацівники не приховують розчарування, бо багато хто з них не зміг пройти вакцинацію. Водночас вони інформують, що щеплення групи «1» «відбуваються ненормально: поставки вакцини навіть на друге щеплення змінені, не відомо на коли переставляти терміни щеплень та скільки часу буде на їх виконання після отримання ампул».

Водночас у понеділок до Польщі надійшло майже 360 тисяч доз вакцини Pfizer/BioNTech. Тож, за даними спеціального урядового порталу, дотепер Польща отримала 3 048 710 доз, з яких 2 503 940 доставлено до пунктів виконання щеплень. На складах Агентства матеріальних резервів — 544 770 доз. Станом на 17 лютого в Польщі виконано загалом 2 230 117 щеплень, в тому числі, першою дозою — 1 538 737 та другою — 691 380. Кількість небажаних реакцій у вакцинованих осіб — 1950, а утилізованих доз вакцини — 3 980.

В інтерв’ю газеті «Жечпосполіта» професор Кшиштоф Пирць із Малопольського центру біотехнологій Ягеллонського університету заявив, що за теперішнього темпу виконання щеплень для охоплення вакцинацією 70 відсотків суспільства (що виробить колективний імунітет) потрібно приблизно два роки. Разом з тим науковець висловив надію, що доступність вакцини зросте, і восени епідемічна коронавірусна ситуація «буде спокійна».
Тим часом міністр охорони здоров’я країни б’є на сполох через прискорення темпу заражень коронавірусом. Адам Нєдзєльскі вважає, що щоденне зростання кількості захворювань на кілька сотень порівняно з попередніми тижнями, коли реєструвалось зменшення числа заражень, може свідчити про «ризик прискорення епідемії».

В Інтердисциплінарному центрі математичного і комп’ютерного моделювання Варшавського університету, де опрацьовують прогнози перебігу епідемії SARS-CоV-2 в Польщі, стверджують, що у зв’язку з послабленням антикоронавірусних обмежень та поширенням британського штаму кількість заражень може й не зменшуватися. Проте поки що в прогнозах центру «не видно їх значного зростання». У центрі рекомендують урядові запроваджувати нові обмеження, коли показники стануть вищі за позначку 10 тисяч заражень на день, бо з практики попереднього етапу помітно, що тоді національна «служба охорони здоров’я починає кульгати».