На знімку: під час ушанування пам’яті загиблих на сході України воїнів.

Про це йдеться у відеозверненні міністра закордонних справ Словацької Республіки Івана Корчока, яке він записав 16 лютого на Майдані по завершенні візиту до України, вшановуючи пам’ять Небесної Сотні. У відео, викладеному вчора на його сторінці у Твіттері, міністр наголосив, що Україна заплатила за проєвропейські прагнення окупацією Криму та війною на Донбасі. «На знак солідарності з Україною, нашим найближчим сусідом, робимо все, що в наших силах для того, щоб підтримати її на шляху євроінтеграції та відновлення суверенітету над всією територією», — сказав міністр.

Під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою він пояснив бажання побувати на Майдані. «Я в Україні як міністр закордонних справ Словацької Республіки вперше, і для мене це дуже важливо. І зараз я хочу з паном міністром піти на Майдан. Я хочу висловити повагу жертвам, які померли на Майдані. Коли я дивився фотографії, то бачив, що там було дуже багато молодих людей — приблизно такого самого віку, як мій син, які вийшли на Майдан, щоб боронити те, що для них важливо. Хочу показати таким чином всій Європі, що нам варто цінувати свободу. Свобода — це те, що нас всіх об’єднує», — сказав Корчок. Він також наголосив, що Словаччина «не може закривати очі на агресію Росії». «Ми бачили конфронтацію щодо міністра закордонних справ ЄС, який відвідував Російську Федерацію. Ми хочемо, щоб ця спіраль негативних відносин пройшла, але це буде можливо тільки у випадку, якщо не буде конфронтації з боку російської сторони», — заявив Іван Корчок.

Він також зауважив, що Україну та Словаччину об’єднують спільна історія, культура та традиції, а також спільні цінності свободи, прав людини та демократії, і підтвердив готовність Словаччини долучитися до діяльності Кримської платформи та взяти участь в її установчому саміті.

У свою чергу Дмитро Кулеба наголосив: «Між Україною та Словаччиною зразкові відносини». «Немає жодних перешкод чи проблемних питань, які б заважали нам реалізовувати спільні проекти», — сказав він. Міністри повідомили про домовленість розвивати торговельні зв’язки між країнами. «Днями Рада експортерів та інвесторів при МЗС України та Рада словацьких експортерів підписали меморандум про співпрацю. Це конкретний крок для пожвавлення торговельних контактів між нашими країнами», — зауважив Дмитро Кулеба. Також досягнуто домовленість вже цього року провести бізнес-форум між українськими та словацькими компаніями під егідою МЗС.

Прес-служба МЗС повідомила також, що сторони детально обговорили подальшу взаємодію в енергетичній сфері, домовилися спільно працювати над полегшенням умов перетину кордону, запровадженням спільного контролю у прикордонних пунктах. Дмитро Кулеба подякував Івану Корчоку за взаємодію у протидії пандемії COVID-19. Він нагадав, що український літак Ан-124 25 березня минулого року доставив 74 тонни медичного устаткування з Китаю до Словаччини, а в травні минулого року словацька сторона передала Україні 200 тисяч хірургічних масок:  «Пандемія стала тестом на дружбу між країнами. Україна та Словаччина пройшли цей тест на відмінно».

Фото з сайту МЗС України.

***

16 лютого міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів першу телефонну розмову з міністром закордонних справ Канади Марком Гарно, під час якої домовилися ближчим часом розпочати переговори щодо розширення дії положень Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою на сферу послуг та інвестицій. Окрім того, міністри домовилися про координацію подальших дій і формування спільних позицій у рамках підготовки до наступного етапу переговорів з Іраном задля притягнення до відповідальності винних у збитті літака рейсу PS752 та досягнення справедливості щодо жертв трагедії та їхніх родичів, повідомила прес-служба МЗС.

Дмитро Кулеба висловив вдячність за роботу канадської тренувальної місії UNIFIER в Україні: «Канада не на словах, а в дійсності допомагає зміцнювати сектор безпеки і оборони України. Канадські інструктори місії UNIFIER діляться важливим досвідом і практиками для трансформації наших збройних сил відповідно до стандартів НАТО. Це приклад співпраці близьких партнерів».