На момент верстки номера було відомо про сім затримань у різних містах півострова.

Як повідомляють активісти об’єднання «Кримська солідарність», серед затриманих — Абдулбор Махамадамінов, Азамат Еюпов, Тимур Ялкабов, Ернест Ібрагімов, Олег Федоров, Ленур Сейдаметов і Яшар Шихаметов. Родичам на місцях проведення обшуків слідчі ФСБ заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації).

Пізніше у ФСБ заявили, що затримали на півдні Росії та в анексованому Криму послідовників організації «Ат-Такфір валь-Хіджра», яку у відомстві називають терористичною.

Натомість представники «Кримської солідарності» вказують на те, що троє із семи затриманих — активісти. Переслідування може бути помстою за їхню діяльність та черговим актом залякування корінного народу Криму. Так, Азамат Еюпов — учасник протестної акції кримських татар на Красній площі у Москві у липні 2019 року. Ленур Сейдаметов займався передачами в СІЗО, купував і розфасовував продукти для кримськотатарських політв’язнів. Ернест Ібрагімов є активістом проекту, що допомагає дітям ув’язнених, «Кримське дитинство».

З такою позицією згодна і перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова. На своїй сторінці у Фейсбуці вона нагадала, що «сценарій політичних переслідувань та намагання заткнути рота громадянам України в окупованому Криму зазвичай такий. Виклики громадян України на «бесіди» із різними формами попереджень, тиску і шантажу. Потім обшуки та затримання під приводом боротьби із тероризмом та екстремізмом. Потім «суд», який «натягуюється» під політичне замовлення та вироки. Вироки страшні, які не отримують навіть злочинці-маніяки. Вироки тим, хто мирно живе на своїй батьківщині, намагаючись вижити емоційно та подекуди фізично в умовах окупації».

Через обшуки й затримання прокуратура АРК і Севастополя відкрила кримінальні провадження. «Кримінальні провадження розпочато за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). За вказані незаконні дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років», — йдеться у повідомленні прокуратури. Досудове слідство проводить управління Нацполіції в АРК.