Серед них — щодо повноважень та забезпечення ресурсами районних рад.

Заступник голови облради Микола Палійчук оприлюднив текст звернення, наголосивши, що напередодні, 18 лютого, відбулися виїзні засідання шести районних рад області під адмінбудинком міської та обласної влади. На них депутати ухвалили відповідне звернення щодо діяльності райрад.

«Районні ради нині функціонують за рахунок залишків реформованих райрад. А це невеликі кошти. Критична ситуація із фінансуванням унеможливлює здійснення повноважень. Основним бюджетоутворюючим податком є надходження від орендної плати з об’єктів комунальної власності цих органів місцевого самоврядування. За прогнозами, дохідна частина становитиме сукупно 

1,2 млн грн — три відсотки від необхідної суми. Тож звертаємося із вимогою внести зміни до Бюджетного кодексу в частині зарахування податку на доходи фізичних осіб. Завдяки цьому на діяльність райрад буде залучено додатково 312 млн грн. Головне — чітко визначити повноваження райрад та внести до порядку денного Верховної Ради відповідні законопроекти. Звертаємося також до інших обласних рад підтримати наше звернення, бо проблема має загальнодержавний характер».

Депутатка Надія Левконович від імені фракції «Слуга народу» звернулася до присутніх утриматися від голосування щодо цього звернення, позаяк «нема розрахунків видатків районних рад та чіткого контролю, а левова частка коштів — на зарплати апарату».

Микола Палійчук відповів, що відповідні розрахунки проведено, посадові оклади затверджено:

«Ви обрали ради (на виборах 25 жовтня. — Авт.) і не надали їм повноважень та ресурсу, — апелював Микола Палійчук. — Із 2016 року від місцевих бюджетів забрали 25 відсотків до держбюджету. Пропонуємо 5 із них повернути райрадам».
Депутат Дмитро Дзвінчук, котрий активно протягом кількох років пропагував ідею децентралізації влади та їздив районами із розповідями про переваги адмінреформи, навів статтю 140 Конституції, згідно з якою спільні інтереси територіальних громад представляють районні та обласні ради. А також статтю 143 — щодо фінансової спроможності діяльності органів місцевого самоврядування, яку має забезпечувати держава.

«Щоб на рівні держави ліквідувати районні ради як ланку місцевого самоврядування, потрібно вносити зміни до Конституції, — наголосив Дмитро Дзвінчук. — Позаяк нинішня влада цього не зробила, то треба забезпечити функціонування райрад».

«Розвалили, довели до абсурду на рівні держави реформу адміністративного устрою, — зазначив у своєму виступі депутат Роман Ткач. — І варіант компромісний — вимагати 5 відсотків на доходи фізичних осіб саме із держбюджету. Бо гірше, якщо влада розпорядиться ці кошти забрати у територіальних громад. Мої виборці не раз порушували питання, чим займатимуться укрупнені районні ради, а відповіді на рівні держави досі немає».

Перший заступник голови облради Василь Гладій наголосив на тому, що згідно з Конституцією та законодавством базовий рівень місцевої влади — це територіальні, районні та обласні ради.

«Для тергромад та облрад прописані повноваження, є фінансування, а щодо районних — нема. Чи то непрофесійність центральної влади, чи навмисне, щоб зробити дворівневу систему місцевої влади, а на рівні районів залишити РДА», — припустив Василь Гладій.

«Опозиція (фракція «Слуга народу» в облраді. — Авт.) дозволяє собі сьогодні жонглювати популізмом, коли захищає честь владного мундира. Якщо міркувати, для чого потрібні районні ради та кошти на них, то так само, з таким підходом, треба розформувати всі органи влади і місцевого самоврядування, бо на них також іде чимале фінансування. Це абсурд, бо це інституції. Якщо вони слабкі, то держава слабка. Зробити районні ради недієздатними — означає демонструвати недієздатність цієї інституції, довести народу її непотрібність. І це найгірша тенденція занехаяння державних інституцій. Щоб люди дивилися: нема влади — нема держави. Оце головна причина, щоб за цим прийшов сильний завойовник», — емоційно підсумував виступи голова облради Олександр Сич.

Після такого палкого обговорення звернення до Офісу Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради депутати прийняли переважною більшістю голосів.

Івано-Франківська область.

На знімку: під час роботи сесії облради.

Скріншот відео ОТБ «Галичина».