Їхня стійкість, мужність, витривалість і громадянський подвиг та самопожертва і надалі надихатимуть патріотів, а кожен із них змінив перебіг історії нашої держави. Такий головний лейтмотив заходів на вшанування Героїв Небесної Сотні, які цими днями відбувалися у столиці, а також у всіх регіонах нашої країни. Їх 107: різних за віком, статтю, освітою та статусом, вони із різних куточків України та навіть з-за кордону. Серед них були успішні підприємці та пенсіонери. Найстаршому — Іванові Наконечному — виповнилося 82 роки, а наймолодшому — Назарієві Войтовичу — лише 17. Минуло сім літ, а здається, що це було вчора...

У Запоріжжі вклонитися пам’яті борців за свободу прийшли керівники області та міста, військовослужбовці, представники поліції і духівництва.

«Ціною свого життя Герої Небесної Сотні переломили перебіг історії України. Вони стали щитом нашої незалежності, завоювали вільне майбутнє для наших дітей. Відбулася радикальна зміна політичних еліт, змінилося життя кожного українця. Тому не забувайте імена Героїв», — наголосила голова Запорізької обласної ради Олена Жук.

Серед Героїв Небесної Сотні — запоріжці Сергій Синенко й Василь Сергієнко — їхні імена увічнені в назвах вулиць обласного центру. На честь Героїв установлено пам’ятні знаки в Запоріжжі, Пологах, Новомиколаївці та Бердянську, названо вулиці й сквери.

У Мелітополі поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку, біля якого в 2013—2014 роках збиралися велелюдні мітинги. Також мітинг-реквієм провели в Новомиколаївці, де встановлено пам’ятний знак Героям Небесної Сотні — один із перших в області. У Бердянському краєзнавчому музеї за участю ветеранів АТО й волонтерів відбувся вечір пам’яті Майдану. Для школярів провели онлайн-урок пам’яті за участю військового комісара Дмитра Мухіна й учасника Революції Гідності Ігоря Касьянова.

У центральних бібліотеках Мелітополя й Токмака презентували 4-й і  5-й томи серії «Усна історія російсько-української війни», які містять спогади запорізьких військових. Учні енергодарської школи № 2 організували флешмоб «100 небесних ангелів». У всіх школах і будинках культури області відбулися виховні години, хвилини патріотичної поезії, тематичні виставки.

Обласний центр патріотичного виховання молоді провів онлайн-зустріч запорізьких школярів з учасниками київського й запорізького Майданів Тимуром Книшом і Олесею Шемберко. Тимур стояв на Майдані з першого до останнього дня. Після початку російської агресії добровольцем пішов у батальйон «Донбас», разом із бойовими побратимами мужньо боровся під Іловайськом, пройшов усі жахіття полону терористів. Після визволення з катівень «ДНР» продовжив службу в лавах Національної гвардії, а повернувшись додому, допомагає фронтовим товаришам, працюючи в обласному відділі Міністерства ветеранів України.

Володимир РИБАЛЬЧЕНКО

Фото з відкритих джерел.

Кілька сотень житомирян зібралися на майдані С. Корольова біля пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні, щоб віддати шану співвітчизникам, які загинули під час Революції Гідності. Участь у заході взяли голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко, заступники голови ОДА Віктор Градівський та Юрій Оханський, представники міської влади, духовенства та громадськості.

Віче розпочалося із реконструкції подій на Майдані «Лютий-2014». Перед будівлею ОДА поклали шини та запалили у бочках вогнища як символ місць для обігріву учасників Майдану. А біля пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні виклали тризуб із запалених лампадок. Після спільного виконання гімну України та виступу військового капелана Василя Поворознюка учасники віча вшанували загиблих хвилиною мовчання, повідомляє кореспондентка Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

***

Керівництво Закарпатської ОДА, обласної ради, правоохоронці, учасники АТО поклали квіти та запалили лампадки біля пам’ятного знаку борцям за свободу та незалежність України в Ужгороді.

«Ті трагічні дні та ночі, які змінили нашу історію, і сьогодні продовжують змінювати українське суспільство, — цитує заступника голови Закарпатської ОДА Ігоря Шинкарюка прес-служба облдержадміністрації. — Поки ми пам’ятаємо їх, вони — живі!», інформує наш власкор Василь НИТКА.

***

У Краматорську на вшанування полеглих Героїв Небесної Сотні Донецький академічний обласний драматичний театр (м. Маріуполь) презентував виставу «Maidan Inferno», присвячену подіям Євромайдану. До її перегляду запросили родини учасників Революції Гідності та родичів військовослужбовців, які загинули за Україну.

«Герої Небесної Сотні поклали свої життя за гідне майбутнє України. І тепер ця відповідальність лежить на нас усіх», — цитує голову Донецької облдержадміністрації Павла Кириленка наш власкор Владислав ЛЕОШКО.

***

А в Коломиї у Музеї писанкового розпису провели знакову тиху акцію «Ангели пам’яті». Такі заходи відбуваються впродовж кількох останніх років з ініціативи відомої співачки, журналістки, телеведучої, віце-президентки мистецької агенції «Територія А», заслуженої артистки України Анжеліки Рудницької, дізналася наша кореспондентка Людмила СТРАЖНИК.

***

Тим часом у Дубні на Рівненщині зібралися керівники міста та Дубенського району, депутати та працівники міської ради, представники громадськості, щоб вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні.

До присутніх звернувся дубенський міський голова Василь Антонюк, який наголошував на героїзмі, жертовності, патріотизмі учасників Майдану, серед яких було і чимало земляків. Один із них — Олександр Краснов — теж виступав на мітингу. Він дивом залишився живим, адже під час тих буремних подій дістав тяжке поранення, розповіла регіональний кореспондент з Рівненщини Олександра ЮРКОВА.

***

У Чернігові у мікрорайоні Ремзавод урочисто відкрили стелу пам’яті Героїв Небесної Сотні. На ній — імена всіх, хто загинув за Україну на Майдані. Фінансово допоміг громаді встановити стелу підприємець Сергій Кнуренко. А освятив її архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Євстратій Зоря, дізнався наш власний кореспондент Василь ЧЕПУРНИЙ.