Щоразу, коли питала продавця Миколу на черкаському базарі, по чому олія, він бадьоро відповідав: «Як завжди, по 26». Хоч приходила до нього нечасто, може, на два місяці раз. Сьогодні ж ціна за літр — 44 гривні. Несподівано... Без пахучої і смачної Миколиної олії жити важко, тому, звісно, купила.

Поцікавилася вартістю цього продукту в магазині. Так, є відносно недорога — 34 гривні пляшка, але такої «хитродешевої» треба лити на пательню набагато більше. Одна з якісніших і дуже популярних коштує 51,90 за 870 грамів. Тобто майже 60 гривень за літр.

Але ж у нас соняшник росте, здається, куди око сягне! Торік сонячна квітка буяла у Черкаській області на 217 тисячах гектарів. Порівняймо: озимої пшениці з осені посіяно 120 тисяч.

Звісно, попереднє літо було посушливим, соняшник, за інформацією департаменту агропромислового розвитку ОДА, вродив по 26,3 центнера з гектара проти 33 у 2019-му. Але ж олійного насіння намолочено понад півмільйона тонн!

Тривожить жителів Черкащини й те, що у великих виробників-пекарів стали менш якісними хлібобулочні вироби. Часто важко зрозуміти, чи то хліб білий, чи «сірий», або «сірий» чи «чорний».

Так, пшениці непростого 2020-го аграрії області зібрали на 28 відсотків менше. А саме: 783 тисячі тонн. Ще сильніше, як відомо, постраждали від посухи південні регіони країни.
І як же розпорядилися в державі порівняно скромним валом?

Більш як половину врожаю пшениці зернотрейдери вже реалізували за кордон. В області тим часом статистика за 2020 рік констатує спад у виробництві пшеничного чи пшенично-житнього борошна на 48,6 відсотка, хліба та хлібобулочних виробів — на 7,1.

Як у країні зростає вартість хліба, цукру, олії, проаналізував для «Економічної правди» президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков. Так, протягом півроку внутрішні ціни на пшеницю, жито, кукурудзу зросли зі 3,7—4,7 тисячі гривень до майже 9 тисяч. Ще кілька місяців тому борошно коштувало дешевше, ніж зараз зерно, з якого воно виробляється! У січні за тиждень ціна борошна підскочила на 1000—1400 гривень за тонну і перевищила позначку 12 тисяч.

В Україні ціни на зернові подекуди вищі за світові! Причому, навіть за такими непомірними цінами, вітчизняному переробнику купити на внутрішньому ринку зерно для виробництва борошна дуже проблематично.

Схожа ситуація і з цукром. Внутрішні ціни на солодкі кристали на 30—40 відсотків перевищують світові. А законтрактувати цукор за межами держави українські виробники кондитерських, хлібопекарських виробів, морозива та інші не можуть. Вітчизняний ринок закритий від імпорту заборонним митом у 50 відсотків.

Внутрішні ціни на насіння соняшнику вдвічі, а то й утричі перевищують ті, за якими його експортують.

Така ситуація в аграрному секторі України завдає удару харчовикам, зазначає президент Торгово-промислової палати України. Вона веде до здорожчання продуктів. Переглядаються експортні контракти. Наша країна стрімко втрачає свої позиції як переробник.

Тому в ТПП закликають уряд до конструктивного діалогу з представниками переробної галузі й захисту як вітчизняного бізнесу, так і споживачів.

В об’єднаній Європі середньостатистична сім’я витрачає на продукти 12—18 відсотків своєї зарплати. У нас, стверджують експерти, половину. При тому, що ціни однакові майже за всіма позиціями, а доходи у нас набагато менші.

Пенсіонери кажуть, що їм мінімальної пенсії у 1769 гривень не вистачає навіть на скромне харчування. То про що мова?

До речі

У 2019/2020 маркетинговому році за обсягами експорту зернових культур Україна посіла другу позицію (!), пропустивши вперед США, повідомив заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка. Зокрема, за даними міністерства сільського господарства США, Україна на п’ятому місці як експортер пшениці.

Черкаська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.