Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба спільно з міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком виступили із заявою, в якій, зокрема, висловили обурення подіями в Республіці Білорусь, де владні інституції продовжують утиски та репресії проти журналістів.

«Весь демократичний світ визнає засоби масової інформації четвертою владою та не втручається у їх професійну діяльність. Наступ на свободу слова, життя та здоров’я журналістів у Республіці Білорусь відкрито порушує ці базові принципи, — наголошено в заяві. — Україна рішуче стоїть на захисті демократії і свободи журналістської діяльності та разом із міжнародним співтовариством засуджує наступ білоруської влади на представників ЗМІ».

Особливе занепокоєння викликає деструктивна діяльність Росії, яка з використанням своєї армії пропагандистів повністю узурпувала інформаційний простір Білорусі, позбавивши білорусів права на вільний доступ до різних джерел інформації, йдеться у заяві міністрів.

Днями організація Amnesty International заявила про початок нової хвилі жорстоких репресій щодо організацій громадянського суспільства і незалежних ЗМІ. Зокрема, в заяві йдеться, що «шокуюче і безпрецедентне» беззаконня з боку держави продовжує відбуватися незважаючи на широку міжнародну критику й негативну реакцію.

Тим часом лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська в інтерв’ю газеті The Sunday Times назвала санкції, які Євросоюз ввів проти білоруського керівництва, «сміхотворно малими». «Під санкціями перебувають всього 90 осіб. Це насмішка, і режим Лукашенка сміється», — сказала Тихановська.