На цьому наголосив Президент Володимир Зеленський під час третього форуму з серії «Україна 30». Нині йшлося про інфраструктуру. У рамках форуму відбулось декілька панельних дискусій, участь у яких взяли представники Офісу Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, експертного середовища та громадськості.

«Про дороги є багато жартів, — зауважив Президент, — на їх ремонті було вкрадено не один мільйон гривень. Всі думали, що хороші дороги і Україна — це фантастика. Ми довели, що це може стати реальністю». Він нагадав, що минулого року, незважаючи на коронакризу, було побудовано 6,5 тис. км доріг, з яких 4 тисячі — державного значення і 2,5 тис. — місцевого. «Коли ми вперше заявили про ці плани, їх вважали божевіллям, сьогодні це офіційна статистика. Ми не збираємось зупинятися і наша мета на 2021 рік — 4,5 тис. км державних доріг та 2 тисячі кілометрів місцевого значення», — сказав він, розповівши про ще декілька амбітних пріоритетних проектів, реалізація яких розпочнеться цього року.

Перший з них, за словами Президента, київська об’їзна дорога, загальна протяжність якої 150 км, та траса М-30, яка буде присвячена 30-річчю незалежності. «Це буде найдовша дорога України протяжністю 1400 км, яка з’єднає схід та захід нашої батьківщини», — розповів В. Зеленський.

Другий напрям — національна програма відновлення мостів. В її рамках торік було побудовано та оновлено 216 мостів та мостових переходів. «Уже цього року розпочнеться будівництво кременчуцького мосту і він стане одним з 245 мостів, будівництво та оновлення яких ми запланували на цей рік», — сказав глава держави.

Третій напрям — залізниця. «Наша мета, аби залізнична поїздка між містами займала максимум три-чотири години. Також ми працюємо і над давно забутою темою — приміські поїзди. Громадяни, які користуються цим видом транспорту, знають, в якому жахливому стані вони перебувають», — зауважив В. Зеленський.

Четвертий напрям — авіасполучення. «Насамперед це програма розбудови регіональних аеропортів, зокрема в Ужгороді, Чернівцях, Полтаві, та загалом в 16 містах. Наша амбітна, але реальна мета — Національна державна авіакомпанія, що зможе здійснювати рейси як всередині країни, так і по всьому світу», — констатував глава держави.

П’ятий напрям, за його словами, стосується морів та річок. В. Зеленський нагадав про ухвалені парламентом закони про концесію та про внутрішній водний транспорт. Старт річкових перевезень, переконаний він, знизить навантаження на дороги та дасть потенційний економічний ефект у мільярди гривень.

Акцентував увагу Президент і ще на одній важливій та амбітній меті — розвиток індустріальних парків. «Це популярний у світі принцип організації промисловості, що є ефективним інструментом залучення інвестицій. Нині у нас є 46 індустріальних парків, але, на жаль, більшість із них на папері, без належної інфраструктури, комунікацій, доріг. Ми працюємо над вирішенням цих проблем і побудовою в Україні дієвої потужної системи індустріальних парків в кожному регіоні», — сказав він.

Крім того, прагнучи, щоб Україна була затишною та комфортною не лише для наших громадян, а й для гостей з усього світу, В. Зеленський зупинився на туристичному потенціалі нашої країни, який, за його словами, є недооціненим. Тож цього року, повідомив він, розпочнеться ще одна програма — «Велика реставрація». «Адже нам є що показати, є чим пишатись і є чим здивувати світ», — констатував керманич, додавши, що за три наступні роки буде відреставровано майже 150 об’єктів по всій країні.

Триватиме цьогоріч і розбудова соціальної інфраструктури в усіх регіонах. Йдеться про сотні шкіл, дитячих садочків, стадіонів, лікарень, приймальних відділень тощо.

Наостанок Президент зауважив, що все озвучене — це лише маленька частина великих планів. «Глобально «Велике будівництво» — це не просто красива рекламна картинка. Це не лише імпульс для зростання економіки та ВВП.

Інфраструктура — це ставлення держави до своїх людей. Це те, чим ми всі користуємося щодня, і це те, що залишиться після нас», — наголосив він, побажавши учасникам форуму та всім громадянам хороших доріг. Доріг, що ведуть в Україну.

Одна з дискусійних панелей під час форуму називалась «Доступне житло — нова реальність». Модеруючи її, народна депутатка Олена Шуляк, зокрема, зауважила, що за висновками Світового банку, доступне житло — це житло, яке родина з трьох осіб із середніми статками може придбати протягом трьох і менше років (квартира розміром 54 кв. м). «Звичайно, для різних країн показник доступності є різним. Але для українських міст, навіть незважаючи на те, що зростають доходи населення і середня зарплата, українське житло для більшості громадян є важкодоступним», — наголосила вона, додавши, що нині влада намагається вжити заходів, щоб доступне житло дійсно було таким.

Фото: president.gov.ua