Прикметно, що вивела корабель на орбіту ракета-носій «Антарес», яка складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого розробило ДП «КБ «Південне», а виготовили українські підприємства на замовлення корпорації Northrop Grumman (США).

Як відзначає прес-служба вітчизняного КБ, фахівці «Південного» в режимі реального часу здійснювали технічну підтримку пуску, приймання та оброблення телеметричної інформації. Вони в повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності. Усього з 2013 року ракета-носій «Антарес» стартувала 14 разів, 13 з них — успішно.

У «Південному» підкреслили, що в рамках програми «Антарес» українська сторона виконала весь комплекс робіт з проектування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія. «Проект «Антарес» — вдалий приклад участі підприємств космічної галузі України в міжнародних проектах та успішної діяльності на світовому космічному ринку», — зазначають у Бюро.

Тим часом увага вчених та любителів космосу прикута до даних, які почав передавати з Марса апарат НАСА Perseverance («Наполегливість»), який 18 лютого здійснив вдалу посадку в північній півкулі Червоної планети.

22 лютого НАСА провела прес-конференцію, в рамках якої поділилася першими відео і новими знімками з Марса, зробленими Perseverance. Загалом апарат вже передав понад 30 гігабайт інформації.

Варто відзначити, що попередні марсіанські місії відправляли на Землю відео, які насправді були набором зображень. Натомість Perseverance обладнаний камерами і мікрофонами з можливістю безперервного запису. Всього в марсохода 23 камери, які підтримують масштабування і реалістичну передачу кольору, та два мікрофони. Станом на 22 лютого Perseverance надіслав вже понад 20 тисяч фото.

У НАСА також повідомили, що всі системи Perseverance працюють нормально. Зазначається, що швидкість пересування апарату становить майже 200 метрів за добу.

Побачити відео можна на інтернет-сторінці НАСА, а також на його сторінках у соцмережах. Ба більше, тепер можна вмонтувати своє фото на панораму Марса, чим ради розваги активно користуються відвідувачі соцмереж.