Щороку наприкінці лютого, у дні, коли почалася агресія Росії у Криму, Генасамблея заслуховує це питання на своєму засіданні.

Дебати відкрив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця. Він нагадав, що з 2014 року Генеральна асамблея ухвалила вже дев’ять резолюцій, які підтверджують свою підтримку територіальній цілісності України та засуджують тимчасову окупацію територій України Росією.

«Генасамблея не прийняла і не прийме російську мантру про те, що «справа Криму закрита», — зазначив він. С. Кислиця також повідомив про те, що, незважаючи на всі зусилля України, робота Тристоронньої контактної групи заблокована під різними приводами, і російська сторона відмовляється допрацьовувати навіть рішення, узгоджені на рівні експертів.

Виступаючи з трибуни Генеральної Асамблеї ООН, Сергій Кислиця нагадав, що додаткові заходи стосовно посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року перебувають під загрозою через постійні провокації збройних формувань Росії, в тому числі, із застосуванням зброї, забороненої Мінськими угодами. А також він нагадав про те, що Рада Безпеки ООН 11 лютого мала довгу дискусію щодо імплементації Мінських угод.

Уже традиційно під час дебатів країни — члени Генасамблеї висловили свою підтримку Україні в конфлікті з Росією, підкреслюючи її відповідальність за окупацію, погіршення ситуації з правами людини та гуманітарної ситуації на окупованих територіях.

Так, в. о. голови постійного представництва США при ООН посол Річард Міллс нагадав, що сама подія відбувається тому, що в 2014 році Росія окупувала Крим та підбурила конфлікт на Донбасі. За його словами, дії Росії на сході України призвели до загибелі понад 13 тисяч людей, переміщення мільйонів українців, 3,4 мільйона осіб зараз потребують гуманітарної допомоги.

«І ми сьогодні тут, бо Росія намагалася заблокувати будь-який значущий прогрес у дипломатичних переговорах, одночасно озброюючи, навчаючи, фінансуючи та керуючи своїми довіреними силами і підтримуючи самопроголошені «влади» на місцях», — повідомив він, інформує «Голос Америки». 

Р. Міллс також нагадав, що Україна має широку підтримку серед держав-членів ООН, які поважають ключові норми Статуту ООН: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої. Тому він закликав Росію негайно припинити свою агресивну поведінку на сході України та окупацію Криму; вивести військові сили з України; припинити підтримку своїх довірених осіб та інших збройних формувань; виконати всі зобов’язання, взяті на себе в рамках Мінських домовленостей.

Дуже показово, що цього разу вперше за три роки на дебатах виступив президент Генеральної Асамблеї Волкан Бозкір (на знімку), який закликав усіх дотримуватися Уставу ООН.

Не змінили своєї традиційної риторики і представники Кремля. Перший заступник постійного представника Росії при ООН Дмитро Полянський вчергове заявив, що цю тему нав’язує Україна, а її розгляд завдає удару по авторитету самої інституції. Він звинуватив Україну в тому, що вона вже сім років «грає роль жертви в російський агресії», а допомагають їй в цьому західні партнери, які «спонсорували» державний переворот. Прикметно, що підтримали таку позицію у дебатах представники лише двох країн — Сирії та Венесуели, що ще більше маргіналізує Росію на міжнародній арені.

Фото з сайту ООН Евана ШНАЙДЕРА.