Власне, ситуація, що склалася на окупованих Росією українських територіях, систематичне порушення РФ прав людини, в тому числі в Криму, були однією з тем перемовин у Києві. 23 лютого глава литовського МЗС зустрівся з родичам українців, яких незаконно ув’язнили в Росії, а також спільно з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою взяв участь у віртуальній дискусії щодо ситуації з правами людини в Криму, яка відбулася на полях сесії Ради з прав людини ООН, і в якій також взяли участь колеги з Латвії, Польщі та Туреччини.

Габріелюс  Ландсбергіс наголосив на відповідальності Росії за систематичні репресії проти правозахисників, журналістів та представників громадянського суспільства, особливо кримських татар, і закликав міжнародне співтовариство продовжувати здійснювати політичний тиск на Росію, вимагаючи захистити права людини, звільнити всіх незаконно ув'язнених в країні українських громадян, а також забезпечити вільний і безперешкодний доступ до міжнародних місій з моніторингу прав людини. 

"Європейський суд з прав людини вирішив, що Росія здійснювала ефективний контроль над Кримом з 27 лютого 2014 року. Це розвіює міф про" мирне і законне приєднання Криму до Росії ". Цей вагомий юридичний аргумент доводить факт військової агресії Росії в Криму. Таким чином, ми повинні зробити подальші кроки, щоб притягнути Росію до відповідальності за порушення прав людини на півострові", - цитує  Ландсбергіса прес-служба МЗС Литви.

Під час спільної прес-конференції міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що його литовський колега прилетів до Києва після засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС, тому під час їхньої розмови багато уваги приділялося питанням взаємодії між ЄС та Україною. Також співрозмовники обговорили ситуацію в Грузії, Росії та Білорусі. «Ми позитивно оцінюємо рішення Європейського Союзу застосувати санкції проти Російської Федерації у відповідь на арешт Олексія Навального. Я скористався нагодою, щоб підтвердити своєму литовському колезі моє глибоке переконання, що правозахисний санкційний механізм ЄС має бути застосований до порушників прав людини в окупованому Криму», -- сказав Дмитро Кулеба. 

Під час перемовин у Києві також йшлося про підготовку до наступного саміту «Східного партнерства». "Ми повинні прагнути до амбіційної програми «Східного партнерства» і пропонувати перспективу для поступової інтеграції асоційованих партнерів на внутрішній ринок ЄС", - сказав Ландсбергіс.  

Окрему увагу було приділено боротьбі з пандемією COVID-19. Дмитро Кулеба подякував Габріелюсу Ландсбергісу за готовність, коли у Литви з’явиться надлишок вакцини проти коронавірусу, поділиться нею з Україною, повідомляє прес-служба МЗС України.

Також у Києві обговорили перспективи приєднання України до європейської електромережі. Під час прес-конференції Дмитро Кулеба повідомив, що поінформував литовського колегу про плани України до кінця 2023 року приєднати енергетичну систему до європейської, що означатиме, по суті, відрізання нашої електромережі від електромереж Росії та Білорусі. «Цей крок сприятиме енергетичній безпеці України, Європи загалом і, в тому числі, Литви», -- сказав Кулеба. Коментуючи занепокоєння литовської сторони, що білоруська електроенергія потрапляє на український ринок і це може сприяти розвитку небезпечної Білоруської АЕС, збудованої практично на кордоні з Литвою, очільник МЗС України пояснив, що українська електромережа з’єднана з білоруською і російською ще з радянських часів. «Ми в жодному разі не хочемо завдавати шкоди енергетичній або екологічній безпеці Литви. Але, щоб досягти стовідсоткового результату в цій сфері, нам потрібно відрізатися від радянської білоруської електромережі», - сказав він.

Як повідомила прес-служба МЗС України, під час перемовин у Києві співрозмовники скоординували основні політичні заходи двостороннього партнерства на поточний рік: засідання Ради президентів України і Литви, Конференцію з питань реформ в Україні, участь Литви в установчому саміті Кримської платформи та заходах з нагоди 30-річчя Незалежності України.

Також Г. Ландсбергіс учора зустрівся з Президентом України В. Зеленським.