Під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів представлено звіт про результати розслідування пожежі, що сталася 21 січня цього року у харківському будинку для літніх людей. Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив: комісія дійшла висновку, що основними причинами виникнення пожежі стали грубе та свідоме порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки та підключення до будівлі електрота газопостачання без отримання спеціальних дозволів. Він також зазначив, що за інформацією місцевих держадміністрацій та національних сервісних служб у нашій країні виявлено 786 недержавних надавачів соціальних послуг із тимчасовим або постійним проживанням громадян, відомості про яких відсутні у відповідному реєстрі.

Перевірки ще триватимуть до 1 березня, а вже до 15 березня виявлені заклади у разі дотримання ними необхідних вимог планують включити до реєстру.

Крім того, із 22 січня до 23 лютого територіальними органами Національної поліції встановлено 1 тисяча 459 об’єктів підвищеного ризику. Під час перевірки 1448 об’єктів було виявлено 292 порушення.

Щоб подібні трагедії не повторювалися, Верховна Рада ухвалила законопроекти, спрямовані на посилення рівня відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки, а уряд прийняв постанову, якою затверджено порядок формування ведення та доступу до реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, резюмував міністр розвитку громад та територій. Нині цей реєстр працює в тестовому режимі.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у зв’язку з цим зауважив, що перша партія із 500 тисяч доз вакцини прибула в Україну у вівторок і її одразу ж направили у регіони. Тож у середу, 24 лютого, в країні офіційно стартувала кампанія щеплення від COVID-19.

Кабмін затвердив план дій із впровадження ініціативи «Відкритий уряд» на 2021—2022 роки. Серед основних заходів, які передбачає цей план — завдяки розробці відповідних електронних реєстрів остаточне наведення ладу із державним майном та його обліком. Планується розширити перелік відкритих даних про держбюджет та його складові. Крім того, передбачається створення платформи з питань патентування та розвитку інновацій.

Факт

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов поінформував, що на момент проведення засідання уряду вже було провакциновано від COVID-19 перших десять осіб у Черкасах. Першу дозу вакцини отримав лікар реаніматолог Євген Горенко. Процес уже пішов у плановому режимі по всій країні, запевнив він.