Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова (на знімку) та Координатор проектів ОБСЄ в Україні Генрік Вілладсен спільно реалізують проект «Зміцнення спроможності громадянського суспільства щодо моніторингу та адвокації правосуддя, дружнього до дитини».

Людмила Денісова, як повідомляє прес-служба Омбудсмана, провела зустріч з паном Генріком Вілладсеном, під час якої обговорила напрями співпраці у 2021 році. За її словами, у 2020 році вже реалізовано спільний проект «Підтримка громадянського суспільства у здійсненні моніторингу судових процесів». Зокрема, у його рамках здійснили дослідження стану дотримання судами стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у справах кримінального характеру. За їх результатами розроблено методологію моніторингу дотримання процесуальних прав дитини.

Вони також будуть включені до Щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за 2020 рік. Спільна презентація результатів дослідження запланована на червень 2021 року у рамках відзначення Міжнародного дня захисту дітей. Також запланували реалізацію спільного проекту «Зміцнення спроможності громадянського суспільства щодо моніторингу та адвокації правосуддя, дружнього до дитини». Людмила Денісова також звернулася з проханням надати експертно-технічну допомогу розробці методичних рекомендацій щодо здійснення моніторингу стану забезпечення органами державної влади та місцевого самоврядування ефективної взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми та у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. «Через недостатній рівень обізнаності населення про права людини та механізми їх захисту і зростання порушень прав людини органами державної влади, органами місцевого самоврядування я ініціювала створення Просвітницького центру з прав людини. Нині вже створено власні інформаційно-просвітницькі центри з прав людини у семи закладах вищої освіти», — йдеться у повідомленні. Для забезпечення якісної та ефективної роботи цих центрів сторони розглянули можливість щодо спільної розробки навчальних програм з прав людини за різними тематиками, проведення тренінгів, вебінарів тощо. Пан Генрік Вілладсен високо оцінив рівень співпраці з секретаріатом Уповноваженого. Він висловив готовність до реалізації всіх запланованих проектів, а також сприяти участі Уповноваженого у Щорічній нараді з огляду виконання зобов’язань у галузі прав людини, яка проводиться у Варшаві, та у представленні країнам-учасницям ОБСЄ результатів діяльності української національної правозахисної інституції.