Про це заявила верховний комісар ООН Мішель Бачелет, представляючи в Раді з прав людини нову доповідь про ситуацію, що склалася в Білорусі в контексті виборів президента в 2020 році.

Цей всеосяжний документ охоплює період з 1 травня, коли в країні проходила передвиборна кампанія, до 20 грудня. У доповіді описано серйозні порушення, пов’язані з придушенням права на участь у політичному житті, свободу зборів і асоціацій, а також висловлювання думок, повідомляє Центр новин ООН.

Систематичне порушення основних прав і свобод; масові незаконні арешти й затримання учасників та організаторів здебільшого мирних протестів, критиків влади та дисидентів; сотні повідомлень про катування й жорстоке поводження; залякування і переслідування опозиції, журналістів, правозахисників та інших громадян країни — всі ці порушення, за словами Мішель Бачелет, відбувалися «в умовах безкарності й сприяли створенню атмосфери страху».

Водночас у Брюсселі лідери Євросоюзу вирішили подовжити на рік санкції проти Білорусі. В повідомленні зазначено, що обмеження спрямовані на «економічні суб’єкти, крупних бізнесменів і компанії, які отримують вигоду від режиму Лукашенко й/або підтримують його».