Він мав відвідати Белград і Приштину. Зйомку вони вели в робочому кабінеті дипломата, але не надали значення тому, що за його спиною на стіні висить карта Західних Балкан. На ній не зовсім чітко видно, що Косово відділено від Сербії адміністративним кордоном. У Тирані й Приштині вважають це не зовсім лояльним посланням.

Виконувачка обов’язків міністра закордонних справ Косово Меліза Харадінай-Стубла назвала цю обставину проколом досвідченого дипломата. У четвер, 25 лютого, на своїй сторінці у Твіттері вона написала: «Як я зрозуміла, вам потрібна точна карта шести країн Західних Балкан, тому відправила її вам дипломатичним кур’єром. Ваша робота з використанням зомбі-карт не зовсім професійна, що може призвести до поганих наслідків».

Виправдовуючись, Мирослав Лайчак заявив, що за його спиною висить офіційна карта Євросоюзу, і на ній Косово відділено від Сербії адмінкордоном. А всі спекуляції навколо неї спричинені тим, що зображення на відео розмите й позначення адміністративного кордону між Сербією і Косово не таке чітке, як кордони між іншими.

У Тирані й Приштині пояснення Лайчака сприйняли з великою часткою іронії. І речнику ЄС із питань зовнішньої політики та безпеки Петеру Стано довелося усіх заспокоювати. «Я рекомендую всім зосередитися на реальних проблемах, що допоможе в просуванні діалогу про нормалізацію відносин, замість того, щоб намагатися створювати хибну історію», — заявив Стано.