Премія — «За значну літературно-культурологічну діяльність».
«Красо України, Подолля» — такими рядками Леся Українка відгукнулася про свою поїздку до Могилева-Подільського. У місто над Дністром вона вперше приїздила з матір’ю Оленою Пчілкою до знайомих у 80-х роках позаминулого століття, а пізніше мати письменниці проживала у цьому місті упродовж чотирьох років.

Саме це місто є малою батьківщиною нинішнього лауреата. Михайло Каменюк тривалий час очолював обласну письменницьку організацію. Знаний не тільки як майстер поетичного слова, автор багатьох книг. Він ініціював проект відновлення славетного альманаху «Русалка Дністрова», створеного свого часу силами учасників гуртка «Руська трійця».

Протягом дев’яти років редагує альманах, на сторінках якого презентує творчість, краєзнавчу і культурологічну діяльність майстрів слова, краєзнавців, фольклористів семи регіонів держави, через які несе свої води Дністер. Це — Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Вінницька та Одеська області.

Окрім того, створив з однодумцями й очолив громадську організацію «Русалка Дністрова». Однойменні літературні фестивалі літератури та мистецтва організовує названа ГО на теренах України і сусідньої Молдови, із залученням молдовських митців.

В активі організації є ще один міжнародний проект — два конкурси на українську казку для нашої діаспори в різних країнах. Проводять їх спільно з німецькою культурологічною фундацією, яку очолює Генріх Дік. Михайло Каменюк переклав і видав у Вінниці чотири книги Діка, три з яких — казки і казки-п’єси для дітей. Одну з них — «Неймовірні пригоди річкової феї Агайї та її друзів» поставив на сцені Вінницький академічний театр ляльок на міжнародному фестивалі «Подільська лялька». До участі у журі фестивалю запросили німецького казкаря.

«Громадська організація «Русалка Дністрова» номінуватиме наш спільний проект з німецькою культурологічною фундацією, яку очолює Генріх Дік, на премію імені Лесі Українки, — розповів «Голосу України» Михайло Каменюк. — У перший рік конкурсу «Казка сьогодні» серед української діаспори отримали 500 творів! Навіть не віриться, що цей жанр такий популярний. Як на мене, такий проект заслуговує на схвалення і відзначення. Моє лауреатство стало цілковитою несподіванкою. Особливо приємно, що нагорода припадає на ювілейний 150-й рік з дня народження поетеси».

Диплом лауреата Михайлу Каменюку вручили під час літературно-мистецького вечора «Ні, я жива, я вічно буду жити!», що відбувся в обласній науковій бібліотеці імені Тімірязєва у Вінниці.

Вл. інф.

На знімку: диплом лауреата Міжнародної премії імені Лесі Українки Михайлу Каменюку вручив керівник Вінницької обласної письменницької організації Вадим Вітковський.

Фото Віктора СКРИПНИКА.