Рада національної безпеки і оборони України на своєму засіданні розглянула проект «Державної стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь» у закритому режимі. Про це за підсумками засідання повідомив Секретар РНБО Олексій Данілов.
За його словами, протягом останнього року апарат РНБО за дорученням Президента провів копітку роботу з підготовки цього документа.

«На превеликий жаль, з 2014-го по 2019 рік у державі щодо «кримського питання» не було жодного разу розглянуто цілісної стратегії дій», — заявив Секретар Ради, додавши, що на наступному засіданні РНБО через два тижні ця Державна стратегія буде ухвалена остаточно.

Розглянули під час засідання й заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства та ухвалили з цього приводу важливе рішення, повідомив О. Данілов. Він, зокрема, зауважив, що Росія свого часу інфільтрувала громадян РФ в органи державної влади та правоохоронні органи, зокрема на посади очільників Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Служби безпеки України. Тож, за його словами, було ухвалено рішення, що протягом двох місяців уряд має запропонувати законо-
проект, який дасть змогу «чітко розуміти, хто має подвійне громадянство».

Передбачається, серед іншого, запровадити організаційно-правовий механізм виявлення громадянства іноземних держав насамперед в осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, або в осіб, які претендують на зайняття таких посад. Водночас Секретар РНБО висловив думку, що люди, які сьогодні примусово отримують громадянство РФ на тимчасово окупованих територіях Криму і Донецької та Луганської областей, після деокупації відмовляться від нього.

У цьому контексті, наголосивши, що зрада не має терміну давності, О. Данілов повідомив: Рада національної безпеки і оборони своїм рішенням позбавила деяких представників вищого офіцерського складу державних нагород і військових звань. «РНБО України ухвалила рішення про застосування згідно із Законом «Про санкції» від 14 серпня 2014 року № 1644-VII санкційних обмежень стосовно осіб, які причетні до спроб окупації Криму, підтримки збройної агресії Російської Федерації, тих, хто підозрюється в державній зраді і дезертирстві. Санкціями передбачається позбавлення низки осіб державних нагород України і військових звань України», — йдеться у повідомленні прес-служби РНБО.

Зокрема, санкції застосовано стосовно 10 осіб вищого офіцерського складу Збройних Сил України, Служби безпеки України, Управління державної охорони, Національної гвардії, Міністерства надзвичайних ситуацій та інших правоохоронних органів та силових відомств.

Крім того, на найближчому засіданні РНБО буде за-слухано інформацію щодо стану розслідування справ про державну зраду, дезертирство, терористичну діяльність та порушення присяги.