Уперше в Україні в районній лікарні бригадою лікарів Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання у співпраці з трансплантологами Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова одночасно проведено поліорганний забір донорських органів та виконано трансплантацію серця і двох нирок (на знімку). Пересадку печінки у Києві здійснили фахівці НІХТ ім. О. Шалімова.

Одночасно у трьох операційних ковельської лікарні працювало кілька десятків різних фахівців. Донором стала 44-річна жінка, життя якої обірвав повторний інсульт. Рідні дали згоду на трансплантацію її органів.

Пересадку серця спільно виконали кардіохірург Ковельського МТМО Володимир Танський та лікарі з НІХТ на чолі з кардіохірургом Артуром Габрієляном. Водночас у сусідній операційній хірурги трансплантували нирки. Олександр Голуб, Іван Петрук і Андрій Павлусик спільно з трансплантологом Владиславом Закордонцем прооперували двох пацієнтів.

Відтепер у грудях 68-річного волинянина б’ється нове серце. Донорські нирки отримали 24-річна жінка з Волині та 52-річний чоловік із Житомирщини. Нині всі вони перебувають у задовільному стані.

Фото зі сторінки КМТМО у Фейсбуці.