Нова територіальна одиниця з’явилася на карті України 27 лютого 1932 року.

На той час Вінниччина була найбільш заселеним регіоном України, на її території проживало 5,1 мільйона осіб. Нараховувалося 69 районів. З часом частина з них увійшла до складу Кам’янець-Подільської, Житомирської, Хмельницької, Черкаської областей.

Донедавна в області нараховувалося 27 районів, 18 міст, 29 селищ міського типу, а також 1 466 сіл із загальною кількістю населення 1,6 мільйона осіб.

Починаючи з 2020-го кількість районів зменшилася до шести, створено 63 об’єднані територіальні громади (ОТГ). Таким є результат адміністративно-територіальної реформи.

«Цукровий Донбас» — так інколи називають Вінниччину, бо в жодній іншій області не виробляють стільки солодкого піску, як тут. Упродовж останніх років область у трійці лідерів з вирощування зернових культур, картоплі, яблук, овочів. Тут найбільше порівняно з іншими поголів’я корів. Регіон залишається лідером з виробництва курятини.

Невпізнанно змінився обласний центр. Вінницю уже декілька разів визнавали кращим у країні містом для комфортного проживання. Значно зросла кількість туристів. Найперше вони звертають увагу на чистоту вулиць, а також на електротранспорт. Такі трамваї, як у місті над Бугом, можна побачити ще у Швейцарії. Завдяки співпраці з європейськими інвесторами міська влада повністю оновила трамвайний парк. Частину вагонів виготовили власними силами на комунальному підприємстві «Вінницька транспортна компанія». Статус міжнародного отримав місцевий аеропорт. Нині тут готуються до реконструкції злітно-посадкової смуги.

Вінницька область.