Юрій Бойко, Петро Порошенко, Віктор Бондар, Павло Бакунець.
 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Відкриваючи роботу, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що минулого тижня відбулося засідання Ради розвитку громад та територій. У цьому контексті він нагадав: ще минулого року відновлено роботу консультативної ради з питань місцевого самоврядування. «І тоді, і нині ми говоримо про те, що повинні довести нарешті реформу децентралізації до логічного кінця, — зауважив очільник парламенту. — Багато що зроблено. Є й питання, які потребують доопрацювання. Деякі аспекти цієї реформи будуть у якості законопроектів на цьому тижні. Йдеться передусім про інститут старост та інші питання». Водночас Д. Разумков акцентував на тому, що центральній владі необхідно вибудовувати партнерські стосунки з місцевими органами влади. Це необхідно для того, щоб виконувати завдання, які ставить суспільство.

Д. Разумков виокремив три основні питання нинішнього порядку денного. Перше — боротьба із коронавірусом, яка існує на рівні Києва й будь-якого міста чи села, в тому числі й у всьому світі. Другий блок — питання, які стосуються економічного зростання. Лише маючи потужну економіку і базуючись на ключових галузях, які необхідно визначити як пріоритетні, ми зможемо створити умови для належного розвитку, наголосив він. Третє питання пов’язане з проблемами, які існують у житлово-комунальному секторі, включно із тарифами. Але є ще один важливий аспект — пов’язаний з реформою Верховної Ради. А саме з тим, щоб унеможливити кнопкодавство в сесійній залі. Д. Разумков повідомив, що додаткові камери в залі вже встановлено і незабаром вони запрацюють. Окрім того, паралельно просувається питання оновлення системи «Рада». Зокрема, розглядаються вітчизняні аналоги цієї системи і більш сучасні іноземні варіанти, які можуть використовувати і біометричні показники. «Ми повинні рухатися вперед і не маємо зволікати, бо це питання потребує значних фінансових витрат, у тому числі й бюджетних. Тому минулого тижня завершено роботу і проведено тестування, щоб ввести в дію систему сенсорної кнопки в залі Верховної Ради. Вона працює. Вона пройшла перевірку відповідною організацією. Питання, які викликали дискусію, прибрано. Маємо офіційний висновок про те, що вона може використовуватися».

За словами очільника парламенту, сенсорну кнопку можна буде використовувати вже з цього вівторка. Для цього народні депутати зберуться на 15 хвилин раніше, щоб до початку засідання навчитися нею користуватися.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук нагадав, що нині в нашій країні залишається чинним більше мільйона нормативно-правових актів, які мають різну юридичну силу, невідповідність один одному та суперечності.

«Враховуючи завдання, які стоять перед Верховною Радою, — зауважив він, — вважаю, що мегазавданням є спрямування діяльності на систематизацію та підвищення якості законодавства України. І, з огляду на це, ми вперше два роки тому впровадили необхідність затвердження плану законопроектних робіт у парламенті. Цього року ми схвалили цей план 2 лютого 2021 року». Водночас, Р. Стефанчук зауважив, що далеко не всі питання із цього плану потрапили в порядок денний на цей тиждень. Він закликав якомога швидше розглянути проект закону про дерадянізацію законодавства України (№ 4284), який виводить із правового поля нашої незалежної держави понад півтори тисячі застарілих законодавчих актів і доручає Кабміну провести таку ж роботу на своєму правовому полі відповідальності. А також наголосив на необхідності взятися до роботи над законом про засади правотворчості.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк звернула увагу на контрольну функцію Верховної Ради. Про це вона говорила з огляду на зростання темпів поширення коронавірусної інфекції в Україні. Ми знову входимо в п’ятірку європейських країн-лідерів за кількістю інфікованих і, фактично, вступаємо в третю хвилю поширення COVID-19. «Мізерні темпи вакцинації, яка розпочалася із суттєвим запізненням, не зупинить третю хвилю пандемії, — зауважила заступниця глави парламенту. — Країни роблять десятки і сотні щеплень щодня без перерви на вихідні чи на ніч, а МОЗ звітує про 90 щеплень цієї суботи і загальну кількість щеплень — три тисячі громадян. Це свідчить про провал підготовки медичної системи до кампанії з вакцинації і про недовіру до вакцини, яку привіз міністр охорони здоров’я з Індії». «Впевнена, що ми в межах парламентського контролю змушені реагувати на цю ситуацію, — наголосила О. Кондратюк. — Тому я прошу і вимагаю звіту міністра охорони здоров’я на годині запитань до уряду. Він має чітко пояснити людям, якої якості вакцину він привіз, скільки вона коштує, закуповувалася вона напряму чи через посередників... Має озвучити нарешті, яка доведена ефективність цієї вакцини у відсотках».

Перший заступник голови депутатської фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко зауважив, що минулий тиждень у країні пройшов під знаком довіри до судів. Тому він назвав символічним те, що цього тижня на порядку денному народних депутатів перебуває законопроект № 3711 про судоустрій та статус суддів. Він може стати одним із тих документів, які надалі просуватимуть судову реформу, зауважив народний депутат. Окрім того, парламентарії мають багато економічних ініціатив, у тому числі, й питання, пов’язані з інвестиційними нянями та гральним бізнесом, а також із енергоефективністю та спеціальними економічними зонами для ІТ-бізнесу «Дія City». Ітиметься і про соціальні питання.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко наголосив, що основні проблеми промисловців нині полягають у відсутності доступного кредитування, високих цінах на енергоносії, втраті ринків збуту в країнах СНД тощо.

Утім, він звернув увагу й на інший бік питання — українці масово вирушають у пошуках роботи за кордон, а уряд навіть не порушує питання безробіття в нашій країні. Парламентарій зауважив ще одну важливу проблему — високі тарифи на енергоносії. Народний депутат наголосив на необхідності дійти спільної позиції всіх фракцій для «врегулювання тарифної проблеми».

Представник депутатської фракції «Європейська солідарність» Петро Порошенко акцентував увагу на ситуації, яка розгортається на Прикарпатті. Там посилилася хвиля нового штаму коронавірусу, який начебто поширився через не закритий Буковель. У тих лікарнях, в яких побував П. Порошенко під час візиту на Прикарпаття, не було жодного вільного ліжка з подачею кисню. Водночас, парламентарій звернув увагу на загострення ситуації на фронті. Кожного дня зі сходу приходить інформація про поранених або загиблих. «Навіщо тоді ми розводили війська?» — поцікавився парламентарій.

Очільниця фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко також зауважила, що ситуація з вакцинацією критична. Це показало чимало проблем у самій системі охорони здоров’я і викликало питання до якості привезеної в нашу країну вакцини. «Мало того, що ми зірвали виробництво своєї вакцини, не закупили вчасно якісні препарати, то ми тепер ще й по всьому світу підбираємо те, що ніхто не хоче використовувати», — зауважила Ю. Тимошенко. Вона також зачепила питання ціни на газ. «У країні немає ринку, а є велика корупція, розпочата сім років тому, — зауважила народний депутат. — Із людей беруть неймовірні тарифи». У цьому контексті політик наголосила на необхідності ухвалити закон № 4680, який передбачає, що газ українського видобутку віддати людям із рентабельністю 30 відсотків.

Голова фракції «Голос» Ярослав Железняк заявив, що для політичної сили, яку він представляє, судова реформа є одним із пріоритетів. «Це ненормально, коли людина за 300 гривень отримує вирок на сім років і три місяці, а вбивці Катерини Гандзюк — менше, аніж шість років», — зауважив народний депутат. Він звернув увагу на те, що ми витрачаємо з бюджету щороку понад 15 мільярдів на судову систему, але в рейтингу забезпечення верховенства права наша країна — на останніх місцях. Лише два відсотки наших співвітчизників нині довіряють судовій системі, і вперше за п’ять років питання недовіри до суддів стало головною перепоною для входження іноземних інвестицій. Я. Железняк прирівняв актуальність цієї проблеми в нашій країні тільки до боротьби з коронавірусом. Мовляв, саме ці два питання на цьому етапі потребують особливої уваги.

Співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє» Віктор Бондар нагадав, що під час наради з главою уряду народні депутати отримали обіцянку Прем’єр-міністра надати повну інформацію про все, що відбувається на енергоринку із розгорнутою аналітикою про діяльність державних підприємств, рівень заборгованості та оплат тощо. Утім, обіцяної інформації так і не надійшло, а ситуація тим часом продовжує погіршуватися, наголосив В. Бондар. «Уряд гасить пожежу, але він не вирішує ані питання людей, ані тарифів, ані підприємств, ані промисловості», — сказав парламентарій. Він закликав наполягати на тому, щоб уряд надав необхідну інформацію. Тоді законотворці зможуть вийти на консолідоване рішення для вирішення проблем, пов’язаних із тарифами.

Представник групи «Довіра» Павло Бакунець також говорив про кризу судової системи. «Ми не можемо впливати на рішення судів, але можливо впливати на систему загалом, — сказав він. — Йдеться про системну судову реформу». Народний депутат закликав суддів та правоохоронні органи до неупереджених розслідувань. Він звернув увагу на те, що, згідно з планом вакцинації, до освітян черга щеплень має дійти аж восени, але це ставить під загрозу навчальний процес. Відтак П.

Бакунець закликав провести щеплення освітян ще до осені. А також доручити відповідним комітетам розглянути законопроект № 5066, та включити до порядку денного законопроект № 3715.

Заслухавши і представників різних парламентських комітетів, Голова Верховної Ради Д. Разумков резюмував: під час години запитань до уряду народні депутати матимуть змогу заслухати звіт міністра охорони здоров’я Максима Степанова, а також поставити запитання до Прем’єр-міністра. Він побажав колегам плідного та успішного тижня.