Про це повідомив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков на вчорашньому брифінгу і додав, що почнуть діяти нові правила голосування (сенсорна кнопка, яка була встановлена в 2008 році). Глава парламенту висловив своє бачення стосовно низки резонансних тем.

Тарифи. Частину законопроектів щодо їхнього врегулювання по газу і електроенергії, нагадав Дмитро Разумков, народні обранці вже розглянули в режимі ad-hoc (тоді Кабміну дали можливість виплачувати компенсації з лютого). Нині в парламенті зареєстровано більше десяти законопроектів, однак не всі фракції підтримали включення до порядку денного цих питань. Але якщо буде 150 підписів народних депутатів стосовно їх розгляду, то не виключено, що проведуть позачергове засідання.

Імпорт електричної енергії з Росії. Дмитро Разумков нагадав: Україна і досі пов’язана з енергетичною системою Росії, яка залишилася у спадок від Радянського союзу, але паралельно ми рухаємося до об’єднання з європейською системою.

«Будуть законопроекти, будемо розглядати. Треба читати, що написано в документі», — зазначив Голова Верховної Ради.

Вакцинація. Глава парламенту переконаний, треба підсилити інформаційну кампанію і пояснювати українцям про безпечність вакцин. «Важливо, щоб люди вірили, що ці вакцини допомагатимуть. Для цього треба запроваджувати інформаційну хвилю в хорошому розумінні цього слова. Якщо вакцинуватися не погоджуватимуться лікарі, то пояснити людям буде важко», — переконаний він.

ТСК по вагнерівцях. Як тільки всі фракції і групи делегують своїх представників до Тимчасової слідчої комісії, тоді, за словами глави парламенту, народні депутати одразу розглянуть питання стосовно створення відповідної ТСК. Однак, на переконання Дмитра Разумкова, не по всіх питаннях треба створювати депутатські комісії, бо тоді не вистачить обранців для представлення в них.

Судова реформа. Найближчим часом Верховна Рада розгляне законопроект про судову реформу. «Реформа судоустрою необхідна, це ми розуміємо, спілкуючись з представниками дипломатичних місій, представниками бізнесу... Будь-який бізнес має бути впевнений, що буде захищений. А захищеність — це чесні суди», — зазначив Дмитро Разумков і додав, що серед суддів є багато професійних і порядних людей. Проте, за його словами, цей законопроект не зможе врегулювати в повному обсязі всі питання, пов’язані з реформою судоустрою, але це хороший початок.

Вл. інф.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.