Тут проживає майже три тисячі осіб. Вони й обрали сільським головою Леоніда Пруднікова (на знімку), який має більш як десять років досвіду роботи у місцевому самоврядуванні, добре знає територію, людей, проблеми громади і за можливості разом з депутатським корпусом і старостою намагається їх розв’язати.

— Щодо населення, то молодь селиться зазвичай у тих населених пунктах, через які проходить дорога М-19 на Луцьк, — у Великій Городниці та Новоукраїнці. Бо зручно добиратися на роботу в Луцьк, до якого 15 кілометрів і де чимало наших мешканців працевлаштовані, — розповідає Ярославицький сільський голова Леонід Прудніков. — Але моїм землякам дають роботу також агроформування, які працюють на території нашої громади. Це приватне підприємство «Агро-Експрес-Сервіс», ТзОВ «Яловицька агротехнологія» з іноземним капіталом. Є у нас майже десяток дрібних фермерів, до двадцяти підприємців, зайняті люди і у соціальній сфері — працюють у п’яти ФАПах, двох школах та двох їхніх філіях, дитсадку тощо.

Ярославицький сільський голова розповів, що названі агроформування і є основними наповнювачами бюджету, який за минулий рік сільрада виконала на 101 відсоток — далися взнаки карантинні пільги. Взагалі, каже Леонід Прудніков, січень завжди був важким для аграріїв, тож це відчув і місцевий бюджет. Щоправда, пізніше бюджет «вирівняється».

Агроформування не обмежуються лише сплатою необхідних податків. Вони ніколи не відмовляють місцевій громаді у допомозі, як, скажімо, у розчищенні доріг під час рясних снігопадів, бо у них є техніка. Дуже вдячний голова громади директору «Яловицької агротехнології» Любові Біренс, власнику «Агро-Експрес-Сервісу» Сергію Костючку та його виконавчим директорам. Крім того, скажімо, ПП «Агро-Експрес-Сервіс», яке орендує господарські двори під виробництво, а також земельні паї у селян, за кожен орендований гектар відраховує у місцевий бюджет для потреб громади 100 гривень. Так набігає копійка, яка у громаді не зайва.

Загалом у громаді зроблено чимало. Так, у Ярославицькій школі капітально відремонтували дах за рахунок залишків освітньої субвенції, а у Новоукраїнці підтримують у належному стані стареньку школу — тут перекрили дах, зробили внутрішній ремонт приміщень, а також спортзали, харчоблоку...

На території громади є дитсадок у Ярославичах із філією у Великій Городниці.

— Є потреба у дитсадку і в Новоукраїнці, так би мовити, молодому селі, — розповідає Леонід Прудніков. — Ми за 150 тисяч гривень навіть виготовили проектно-кошторисну документацію щодо реконструкції приміщення колишньої сільради під нього, для чого орієнтовно потрібно 17 мільйонів гривень. Два роки проект проходив відбір на обласному рівні, але в Києві відмовляли нам у його фінансуванні. Надалі доведеться коригувати проект, на що знову потрібні кошти з місцевого бюджету, на які знайшлися б і інші «дірки», бо проблем у громади чимало.

Ярославицький сільський голова Леонід Прудніков перспективу розвитку громади бачить у тому, щоб тут знайшовся інвестор для організації виробництва з переробки сільськогосподарської продукції. Для цього тут є всі умови: що переробляти, вільні господарські двори, де можна було б налагодити це виробництво (місцева влада всіляко сприяла б цьому), робочі руки. А ще у громаді можна було б розвивати зелений туризм — поки що він робить перші несміливі кроки.

Щодо лишків сільськогосподарської продукції, то вони у селян є, бо землі тут дуже родючі (територія громади — понад 10 тисяч квадратних кілометрів). Тож землеробство — основне заняття місцевих мешканців. А ось у селі Боремець, що розміщене біля річки Стир і де є випаси для худоби, люди тримають корів, лишки молока здають сільгосп-підприємствам, мають від того доходи у сімейні бюджети.

«Родзинкою» громади є те, що тут місцевий люд облаштував невеликі сонячні електростанції. Їх бачила біля кількох обійсть, зокрема, у Новоукраїнці, Великій Городниці.

Леонід Прудніков розповів і про те, що в дитинстві у село Чекно приїздила Леся Українка. Тож у Будинку культури в Ярославичах ще у 1971-му відкрили кімнату-музей поетеси. До 150-річчя від дня народження Лесі Українки зробили капітальний ремонт приміщення музею, оновили експонати (на знімку), в чому велика заслуга завідувачки бібліотеки Галини Ціхоцької.

Жителі Ярославицької територіальної громади дуже розраховують на те, що у Києві таки дослухаються до їхніх численних прохань і звернень у вищі інстанції щодо будівництва 10-кілометрового відрізку територіальної дороги державного значення Т-18-13 Демидівка — Велика Городниця — на Олику. Нині це бруківка з ритвинами, яка «гробить» транспорт, якою незручно пересуватися автобусам, маршруткам, «швидким»...