Медики, які входять до кризового штабу по боротьбі з коронавірусом Сербії, під час дискусії на телеканалі Ен1 висловили тверду думку: в країні на 7—10 днів необхідно ввести локдаун, включаючи комендантську годину, обмеження до мінімуму контактів між людьми та інші непопулярні заходи. На думку фахівців, це «найдоцільніший спосіб» скоротити кількість нових заражень коронавірусом. У понеділок вони повідомили, що тільки за останню добу в семимільйонній країні зареєстровано 3469 нових випадків зараження COVID-19, а в лікарнях країни перебувають 3977 людей, при цьому 164 пацієнти підключено до апаратів ШВЛ.

І хоча в сусідній Болгарії становище з поширенням коронавірусу не набагато краще, тут з 1 березня дозволили відновити роботу ресторанів, кафе та барів. Щоправда, зобов’язали ставити столики на відстані двох метрів один від одного і садити за них не більш чотирьох осіб. Крім того, заклади мають бути заповнені відвідувачами не більш ніж наполовину. Прем’єр-міністрів Бойко Борисов пообіцяв: якщо кількість заражень не зростатиме, то 1 квітня дозволять відкритися і нічним закладам.

Не всі експерти схвалили рішення уряду відновити роботу ресторанів. Вони попередили: чекайте на нову хвилю заражень, бо в Болгарії імунізація значно відстає від раніше наміченого графіка через те, що нові партії вакцин надходять до країни із запізненням.

Цю обставину Болгарська соціалістична партія вирішила використати на свою користь перед виборами. Її голова Корнелія Нінова з трибуни парламенту закликала уряд розпочати з Росією переговори про придбання в неї вакцини «Спутник V».

Як вважають опоненти з партії ГЄРБ, лідер соціалістів вдалася до випробуваного методу залякування населення і сіяння паніки. Соціалісти вимагають внести питання про початок перемовин щодо закупівлі російської вакцини до порядку денного парламенту до 5 березня (на цей день заплановано останнє засідання парламенту нинішнього скликання). А якщо ні, то вони пообіцяли зібрати підписи для екстреного засідання парламенту з цього питання, доти ж ігнорувати роботу парламенту.

Депутати від правлячої партії ГЄРБ не забарилися з відповіддю, обвинувативши лідера БСП у некомпетентності, лобіюванні та саботажі. Голова парламентської групи партії ГЄРБ Даніела Даріткова дохідливо пояснила їй і всьому народу, що болгарське законодавство не дозволяє використовувати вакцину від коронавірусу, яка не була схвалена Європейським агентством з лікарських засобів і не пройшла відповідної реєстрації. І поки з російською стороною ведуться наукові консультації стосовно вакцини «Спутник V», говорити про її закупівлю і застосування зарано. Даріткова звинуватила лідера БСП у лобіюванні російських інтересів у поширенні її вакцини й закликала припинити саботувати роботу парламенту.

Тим часом 43 відсотки громадян країни зізналися соціологам, що не довіряють жодній вакцині від коронавірусу й бояться побічних дій.