На стаціонарному лікуванні перебувають майже 3 200 пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19 та із підозрою на ковід. Відсоток зайнятості ліжок — понад 82%.

Особливо потерпає медицина в районах. Протягом лютого в Городенківській і Чернелицькій тергромадах на 50 тисяч населення виявлено 511 нових випадків спричиненої коронавірусом хвороби.

«Причина спалаху — новорічно-різдвяні свята, велике скупчення людей, автобусні перевезення. Невеликий спад епідемії, на жаль, дав поштовх до нехтування засобами індивідуального захисту, — вважає гендиректор Городенківського некомерційного центру первинної медико-санітарної допомоги Василь Федорів. — Вірус важкий. При носінні маски розноситься на 20—30 см, без маски — до 5 м».

На жаль, до катастрофічного зростання захворюваності на COVID-19 призвело й навчання в школах. Діти менше хворіють, але є носіями. Закрите приміщення класу взимку якраз і призводить до великої концентрації вірусу.

За лютий у двох ТГ провели понад 700 ПЛР-тестувань. Відсоток позитивних — понад 80, а ще місяць тому становив десь третину від усіх досліджень. Лікар нагадує і про орієнтовно півтори тисячі інфікованих мешканців двох тергромад, котрі переносять хворобу на ногах. Інфекція мало виражена, по допомогу до медзакладів такі особи не звертаються, але є носіями вірусу.

«Точно не знаємо, який вірус циркулює. Відомі кілька штамів коронавірусу. Китайський відзначався легким перебігом, вражав здебільшого людей старшого віку, із супутніми захворюваннями. Теперішній вірус заразливіший, вражає осіб середнього віку, без видимих супутніх захворювань. Нова модифікація вірусу невідомо як поведеться. Від кількості отриманого вірусу залежить важкість захворювання. Вчасне звернення до медиків дасть більше шансів для збереження здоров’я та зменшить ризик смерті», — підсумовує Василь Федорів.

Медик не береться прогнозувати, чи витримає місцева система охорони здоров’я. Каже, що перебуваємо на межі. Посилення карантинних заходів, на його думку, треба було запроваджувати ще раніше, тоді й спалах був би меншим.