Про це повідомляється на офіційній сторінці у Фейсбуці української делегації у ТКГ за підсумками цього засідання.

Зокрема, завданням у рамках групи з політичних питань було продовження обговорення й реалізації «Плану спільних кроків», запропонованого українською стороною як основа для подальшого виконання домовленостей, досягнутих у Нормандському та Мінському форматах, зокрема перенесення строків його виконання.

«Для цього повинна бути виконана головна умова — російська сторона має взяти на себе повну політичну відповідальність за домовленості, які уклало її керівництво на вищому міжнародному рівні. Однак вони ухиляються від визнання такої відповідальності й продовжують наполягати, що РФ є лише посередником у конфлікті нарівні з Німеччиною, Францією й ОБСЄ», — йдеться в повідомленні.

Крім того, в українській делегації зазначають, що російська делегація намагається підпорядкувати всі питання, зокрема гуманітарні, економічні, безпекові, своїй політичній меті «змусити Україну й ОБСЄ вести прямі переговори із представниками квазідержавних утворень як із повноважними представниками однієї зі сторін конфлікту».

«Українська сторона розцінює такі заяви як вияв неповаги до держав-учасниць Нормандського формату й міжнародних організацій, задіяних у вирішенні конфлікту, і як намір досягти власних політичних цілей за рахунок порушення відповідних міжнародних домовленостей», — йдеться у заяві.

Крім того російська сторона в ТКГ укотре заблокувала питання відкриття й подальшої роботи контрольних пунктів в’їзду-виїзду «Золоте» і «Щастя» на лінії зіткнення в Луганській області.

У свою чергу представник окремих районів Донецької області України в ТКГ журналіст Сергій Гармаш розповів, що під час засідання робочої групи ТКГ з політичних питань нав’язувалося обговорення плану ОРДЛО в порушення Мінських угод.

«За весь час сьогоднішніх консультацій представник Росії говорив секунд 30. Переважно промовляв модератор від ОБСЄ посол Морель. Тиснув, щоб ми обговорювали План ОРДЛО. Хоча ОРДЛО не є членом ТКГ і це пряме порушення Мінських угод...» — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

Також він повідомив, що на цьому засіданні виступали «експерти» з ОРДЛО, які взагалі не входять у Тристоронню контактну групу.

Пізніше в телеефірі Сергій Гармаш так прокоментував цей інцидент: «Я думаю, це було прогнозовано. Мені тільки незрозуміло, чому ми не відреагували, не попередили такий перебіг розвитку подій, який небажаний для нас і профанує весь переговорний процес. Люди, які не представляють жодну із трьох сторін ТКГ, не можуть брати участі в офіційних дипломатичних переговорах. ОБСЄ чомусь допустило це, і це явна помилка». На його думку, ситуація зайшла в критичну фазу, і необхідно привести фактичний формат переговорів у відповідність до його документальної основи.