Денис Шмигаль, Тарас Батенко.


Лариса Білозір, Ірина Констанкевич, Ігор Гузь.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Під час години запитань до уряду народні депутати мали змогу заслухати міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Він наголосив на тому, що вакцина AstraZeneca від виробника Covishield є розробкою британсько-шведської компанії спільно з вченими Оксфордського університету.

«Вона якісна, дієва і має доведену ефективність на рівні 70—80 відсотків, — наголосив урядовець. — Це підтверджується всіма стадіями клінічних досліджень, опублікованих у галузевих наукових виданнях». Ця вакцина випускається на семи підприємствах у всьому світі — Європі, Південній Кореї, Індії та Китаї, повідомив Максим Степанов. Препарат індійського виробництва, який нині потрапив в Україну, виготовлено на потужностях світового гіганта. Цей завод виготовляє вакцини для 140 країн, і 65 відсотків дітей на земній кулі хоча б раз щеплювалися вакцинами, виготовленими на цьому підприємстві.

Міністр охорони здоров’я також зауважив, що уряд Канади офіційно зареєстрував вакцину Covishield і вже доставив у свою країну першу партію — 500 тисяч доз. Загалом Канада законтрактувала два мільйони доз AstraZeneca, а Велика Британія найближчим часом доставить десять мільйонів доз цього препарату.

Максим Степанов також оприлюднив статистику про щеплення. На десять тисяч випадків проведеної вакцинації зафіксовано 126 незначних алергічних реакцій. За весь час вакцинації було зафіксовано лише один випадок, який вимагав нагляду лікарів.

Максим Степанов.

Світова пандемія внесла свої корективи і з приводу строків узгодження ліцензування та використання вакцини, зауважив чиновник. Усі наявні препарати нині застосовуються у рамках екстрених процедур. «Переконаний, що ми повинні відкинути бюрократичну казуїстику і проволочки, створивши всі необхідні умови для своєчасної доставки та реєстрації вакцин в Україну, — сказав він. — Тому для закупівлі додаткових доз препаратів для боротьби з    COVID-19 уряд України розробив відповідні зміни до закону про лікарські засоби, які скорочують процедури закупівлі, доставки, реєстрації вакцин проти коронавірусу. Закликаю вас, народні депутати, підтримати цю ініціативу і захистити людей».

М. Степанов висловив переконання в тому, що протягом року уряд відновив довіру населення до системи охорони здоров’я, забезпечив її ресурсами і детальними планами боротьби з хворобою.

Національний план вакцинації передбачає розгортання щеплення на п’ятьох етапах, нагадав він. На першому — силами мобільних бригад вакцинують медиків та військових. Він охоплює майже 367 тисяч осіб. На другому етапі заплановано щеплювати громадян із надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитком коронавірусної хвороби, а також решту медиків та силовиків. Йдеться вже про 2,5 мільйона українців. На цьому етапі до мобільних бригад долучаться стаціонарні пункти щеплення, організовані на базі первинної медичної допомоги. Третя, четверта і п’ята хвиля працюватимуть за таким самим принципом і охоплюватимуть решту категорій громадян. Загалом МОЗ має намір розгорнути роботу 572 мобільних бригад та 4250 стаціонарних пунктів. Основні етапи вакцинації, за планами міністерства, мають завершитися в рамках цього стаціонарного року. «Вакцини вдосталь», — запевнив міністр охорони здоров’я. Він також поінформував, що урядовці вже розробили законопроект про визначення розміру оплати праці медичних та інших працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я. «Вважаємо за необхідне прив’язати розмір грошового забезпечення наших медиків до розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на перше січня календарного року», — наголосив міністр, закликавши парламентаріїв підтримати цей документ і «віддати борг нашим рятівникам».

«Ми вже ступили до третьої хвилі світової пандемії», — сказав під час години запитань до уряду Максим Степанов. Нині три області в зоні карантину — Івано-Франківська, Житомирська та Чернівецька. На межі червоної зони Закарпатська та Вінницька області. МОЗ прогнозує збільшення кількості заражень до кінця квітня і констатує, що новий штам вірусу більш агресивний та легко поширюється.

Парламентарії традиційно мали змогу поставити запитання до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та представників уряду. Після цього на вимогу двох фракцій із трибуни виступив позафракційний народний депутат Гео Лерос, який повідомив, що за ним ведеться систематичне стеження, а днями його сусідам зателефонували і від імені СБУ запросили їх на допит у ДБР. Своє спілкування із представниками цих владних структур Г. Лерос записав на диктофон і пообіцяв виставити для загального доступу.

Після чого в сесійній залі перейшли до обговорення питань порядку денного. Спочатку розглянули проект змін № 4290, які стосуються закону про місцеві державні адміністрації. Як повідомив заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, йшлося про призначення тимчасових виконувачів обов’язків голови місцевої державної адміністрації у зв’язку із одночасною тимчасовою втратою працездатності головою адміністрації та всіх його заступників через коронавірус. «Такі ситуації вже були і це викликало серйозні проблеми діяльності місцевих державних адміністрацій», — заявив чиновник. Утім, народні депутати всіх опозиційних фракцій розкритикували таку ініціативу, наголошуючи на тому, що на керівника апарату відповідні повноваження покладати не можна з огляду на будь-яку ситуацію. Відтак, законопроект відхилили.

Натомість зміни до закону про запобігання корупції щодо усунення невизначеності обов’язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування № 3602 в першому читанні підтримали. Один із авторів цієї ініціативи Олександр Дануца наголосив, що метою законопроекту є нагальна необхідність усунення множинного трактування положень закону про запобігання корупції. Невизначеність у формулюванні деяких підпунктів викликає обґрунтоване занепокоєння адвокатської спільноти, наголосив парламентарій. Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна повідомила, що позиція комітету полягає в рекомендації ухвалити цей законопроект за основу та в цілому. Мовляв, він допоможе забезпечити захист членів органів адвокатського самоврядування, конкурсних дисциплінарних комісій та адвокатів від можливого тиску на них через неточну норму закону.

Учора в сесійній залі працювали без перерви. Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зачитала низку депутатських запитів, серед яких 11 адресувалися Президенту Володимиру Зеленському і ставилися на голосування.

Після цього перейшли до розгляду проекту закону № 4258 про мультимодальні перевезення. Заступник міністра інфраструктури Дмитро Живицький наголосив, що його ухвалення допоможе вдосконалити законодавче врегулювання організаційних та правових засад мультимодальних перевезень вантажу та їх державної підтримки. «Країна має реалізувати свій транзитний потенціал та використовувати для цього всі можливості, які надають такі перевезення та сучасні цифрові технології», — наголосив урядовець.

Тоді тривав розгляд у другому читанні проекту змін № 4248-1 Д до закону про забезпечення комерційного обліку природного газу, які стосуються перегляду термінів встановлення споживачам лічильників природного газу. Шляхом голосування народні депутати визначалися з приводу поправок, які профільний комітет не врахував під час підготовки до другого читання, але їх автори наголошували на важливості своїх уточнень. Тоді зміни прийняли в цілому 244 голосами.

Без обговорення народні депутати прийняли в першому читанні проект закону про публічні консультації. Заступник міністра юстиції Олександр Банчук повідомив, що йдеться про необхідність проведення публічного обговорення, електронних та адресних консультацій перед прийняттям важливих рішень органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

На вимогу двох фракцій з трибуни виступив Володимир Ар’єв. Він наголошував на необхідності створити в парламенті тимчасову слідчу комісію, яка б зайнялася «справою вагнерівців». Адже незабаром на провідних інформаційних платформах з’явиться розслідування інтернет-видання Bellingcat, яке дасть остаточні відповіді на питання про те, що відбулося насправді. На це дивитиметься весь світ, наголосив народний депутат і закликав своїх колег провести належне розслідування в парламенті та встановити, хто ж злив інформацію наприкінці липня 2020 року і чому фінальна частина спецоперації була зірвана.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков від себе особисто та своїх колег привітав усіх із прийдешнім святом — 8 Березня. «Бажаю здоров’я та наснаги, залишатися квітучими і щасливими, — сказав він. — Щоб кожен день у серці була весна, щоб кожен день ви почували любов і мали повне відчуття щастя в житті».

Учора народні депутати вітали з днем народження свого колегу Андрія Бобляха.