На знімку: п’ятирічна Соломійка Шаповал читає поезію Кобзаря.

Тарасове березілля

Розпочалося літературно-мистецьке «Тарасове березілля» із родинного села Кобзаря, Керелівки-Шевченкового Звенигородського району. Тут, у Національному історико-культурному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка», відбулося відкриття виставки земляка Кобзаря, дивовижного художника Василя Гелетка, живописна шевченкіана якого налічує понад дві тисячі робіт!

— 10 березня, — ділиться генеральна директорка заповідника Людмила Шевченко, — у нас зберуться на теплу, зворушливу зустріч «У родинному колі» нащадки великого дерева роду Тараса Григоровича по лінії його братів та сестер.

Учасники зустрічі відвідають літературно-меморіальний музей Тараса Шевченка, вклоняться могилам батьків поета, читатимуть улюблені вірші «апостола правди і любови». Звучатимуть бандура та пісні.

Тим часом у Каневі 9 березня урочисто відкрили пересувну виставку «Образ Кобзаря в народному мистецтві» та експозицію творчих робіт «Краса природня» канівської художниці Віолети Монсевич. У міському будинку культури відбувся театралізований концерт, присвячений дню народження Тараса Шевченка.

На Чернечій-Тарасовій горі заходи до дня пам’яті Великого Кобзаря розпочалися з поминальної панахиди в козацькій церкві Покрови Пресвятої Богородиці, покладання квітів до могили українського пророка та меморіального знака Герою України Олексі Гірнику.

У приміщенні музею Шевченківського національного заповідника відкрилася виставка народного художника України львів’янина Василя Семенюка «Мій Шевченко» та відбулася презентація щойно видрукуваного «Кобзаря» з ілюстраціями митця. Паралельно тривало живе читання відвідувачів музею поезій «Шевченкові заповіти» з трансляцією в соціальні мережі.

Про всі шевченківські музеї в Україні та світі розповідає унікальна виставка, підготовлена науковими працівниками черкаського музею однієї книжки — «Кобзаря» Тараса Шевченка.

— Традиційно у березні, до дня народження Тараса Шевченка, художники Черкащини презентують у нашому музеї виставку «Вінок шани великому Кобзареві», — поінформувала завідувачка музею, прапраправнучка Тараса Григоровича Ольга Шарапа. — Цьогоріч в експозиції — нові твори митців, виконані у різних техніках і жанрах. Є також цікаві скульптурні роботи.

По-новому, сучасно і різноманітно відзначають «Тарасове березілля» в обласному художньому та обласному краєзнавчому музеях. Зокрема, популярним став поетичний челендж «Черкащина читає Кобзаря», в якому беруть участь вихованці дитячих дошкільних закладів, школярі, студенти, курсанти пожежного інституту, викладачі.

Працівники музею Тараса Шевченка в селі Мошни Черкаського району до святкування дня народження поета залучили також молодь і старше покоління своєї громади.

— Ми провели низку онлайн веб-квестів «Ім’я Шевченка стукає в серця» та конкурс малюнків «Стежинами Тараса», — розповідає директор музею Ганна Грицик. — Майстриня Лариса Метлікина створила чудову виставку «Герої Шевченка у ляльках», а самодіяльна художниця Світлана Корнієнко — експозицію своїх малюнків «З любов’ю до Тараса».

Музей у Мошнах, розташований в автентичному будинку, де 1859-го перебував Тарас Шевченко, зібрав чималу групу натхненних читців поезії Кобзаря. Причому участь у творчому змаганні брали різні вікові категорії. Як, наприклад, п’ятирічна Соломійка Шаповал, восьмирічна Полінка Білик-Мовіла й найстарші жителі села, зокрема, 72-річна Катерина Лось.

Тепер музейники-ентузіасти з Мошен готуються до проведення фестивалю української пісні на слова Тараса Шевченка та українськомовної авторської пісні про Великого Кобзаря.

У Каневі розпочато роботу з підготовки до відзначення знаменної дати — 160-ї річниці повернення духовного батька української нації з чужини в рідну землю.

Ушанування пам’яті Тараса Шевченка на Чернечій-Тарасовій горі традиційно відбудеться 22 травня.

Черкаська область.

Фото надано Ганною Грицик.