Таку пропозицію вона висловила під час спеціальної презентації звернення політиків, дипломатів і експертів «12 пунктів для зміцнення стратегічного партнерства США та України», що відбулася в рамках Київського безпекового форуму.

О. Кондратюк подякувала американським партнерам за послідовну підтримку нашої країни на шляху утвердження незалежності, розбудови демократії, антикорупційних органів, формування громадянського суспільства. Окрему вдячність вона висловила від імені парламенту та керівництва Верховної Ради за спільну успішну реалізацію програми проектів USAID РАДА, спрямованих на втілення реформи нашого законодавчого органу влади.

Цьогоріч Україна відзначає не лише тридцятиліття незалежності, проголошеної в стінах Верховної Ради, а й такий самий ювілей становлення дипломатичних відносин із США, наголосила О. Кондратюк. Тому глибоко символічно було би, щоб цей рік став роком активної реалізації нашого стратегічного партнерства, зокрема, міжпарламентського, припустила вона. «Недостатньо просто вписати своє прізвище в групу міжпарламентської співпраці, як часто чинять нові українські депутати, — підкреслила заступниця глави парламенту. — Слід системно працювати над зміцненням наших дружніх відносин. Нині, з нагоди тридцятиріччя незалежності України та українсько-американських відносин, я хочу ініціювати підготовку меморандуму стратегічного партнерства між Верховною Радою та Конгресом США. Цей документ не просто посилить підписаний 15 червня 2017 року в Вашингтоні меморандум про співробітництво на рівні найвищих законодавчих органів наших країн, але й дасть новий подих і окреслить нові реальні кроки міжпарламентської взаємодії. Переконана, що і Верховна Рада, і Конгрес США мають відігравати ключову роль у справі протидії російському агресору, реалізації ефективної та жорсткої санкційної політики аж до повного звільнення української землі від окупантів, включно з Кримом та частинами Донецької і Луганської областей. Тому важливою є консолідація та синхронізація наших спільних зусиль». 

У цьому контексті політик наголосила на протидії спорудженню газопроводу «Північний потік-2» та запровадженні цільових санкцій проти компаній, що беруть участь у реалізації цього «російського геополітичного, а не економічного проекту».

«У боротьбі за відновлення нашого суверенітету та територіальної цілісності ми високо цінуємо наявну в Конгресі США стійку двопартійну і двопалатну позицію щодо розширення безпекової та оборонної допомоги, сприяння євроатлантичним прагненням і зміцненню енергетичної безпеки нашої країни, — продовжила О. Кондратюк. — Окремо дякую нашим американським друзям за партнерство в боротьбі з корупцією. Ця хвороба, мов іржа, руйнує міцність держави і підриває довіру громадян до владних інституцій. Але разом ми знайдемо нові ефективні рішення, які дозволять нам перейти від декларацій до справедливих результатів».

Заступниця Голови Верховної Ради назвала доречними та важливими слова підтримки США в нашій боротьбі з дезінформацією і російською пропагандою, та агентами її впливу. «Ці слова змінюють впевненість нашої влади в своїх діях, наближають перемогу чесного слова і правди над маніпуляціями та фейками а також добра над злом», — зауважила політик. І висловила переконання в тому, що запорукою такої боротьби стане активне залучення Вашингтона до переговорного процесу з відновлення територіальної цілісності України, інтенсивне і різнопланове військово-технічне співробітництво, надання Україні вже найближчим часом реального плану дій для членства з подальшим входженням до Північного атлантичного альянсу. А поки Україна не стала членом НАТО, варто повернутися до питання укладення окремої безпекової угоди між Україною та США, вважає О. Кондратюк.

Презентовані в рамках Київського безпекового форуму «12 пунктів стратегічного партнерства між Сполученими Штатами та Україною» є спільним зверненням представників двох країн і не має аналогів у нашій двосторонній практиці. В цьому документі більше семи десятків українських та американських діячів звертаються до урядів США та України з рекомендаціями стосовно порядку денного партнерства обох держав. Ініціативу Київського безпекового форуму підтримали українські партнери — Український кризовий медіа- центр та Львівський безпековий форум; з американського боку — Atlantic Council і посли США в Україні.

Фото зі сторінки Олени Кондратюк у Фейсбуці.