Анонімні свідки розповіли журналістам одного з телеканалів, що за день золотошукачі добувають у середньому 40 грамів дорогоцінного металу — це не так вже й мало.

А новинний сайт monitor.bg підтвердив, що таємний видобуток золота в районі міста Кюстендил, розташованого на заході країни, вівся уже давно, а останнім часом перетворилася на справжню лихоманку.

Люди, які дізналися, що Струма несе зі звичайним піском і золотий, почали скуповувати ділянки уздовж її русла. Там активно копають землю і промивають гравій. Дехто навіть не приховує, з якою метою він виклав чималі гроші за непоказний шматок землі біля річки.

Як стверджують науковці історичного музею в Кюстендилі, є достовірні факти, що видобуток дорогоцінного металу тут почався за часів панування стародавніх фракійців і не припинявся навіть в епоху соціалізму. Золото знаходили не тільки в річці, а й у розсипах біля сіл Гарбино й Трекляно, де залишилися покинуті копальні.

Після безлічі повідомлень про золотошукачів і їхній денний видобуток Вища адміністративна прокуратура Болгарії доручила міністерству енергетики провести перевірку. Фахівці вивчать, які нерегламентовані роботи ведуться в долині Струми та її приток.