На знімку: делегація Сумщини в Албанії.

З цієї теми почалася остання сесія облради.

Далі дискусій справа не йшла

Перед початком пленарного засідання депутатам показали відеоролик, відзнятий у комунальній установі «Сумський обласний клінічний онкологічний диспансер».

В. Федорченко назвав його «фільмом жахів» і запитав у колег: «Хіба можна лікуватися в палатах, де між ліжками майже немає проходів, де один туалет на всіх, де відсутні облаштовані місця для прийому їжі? Люди віддають на лікування останні гроші, продають житло, але вже такі умови перебування в онкодиспансері не сприяють одужанню, а вбивають!».

Спецлікарня розташована в Сумах у приміщенні, збудованому сто років тому. Воно — чи не найгірше в державі. Відповідно тримаються і показники онкологічних захворювань: Сумщина щодо них постійно перебуває у трійці сумних «лідерів» або виходить на перше місце серед областей.

Керівник представницького органу повідомив, що ініціюватиме підписання меморандуму між обласною радою, обласною державною адміністрацією та Сумською міськрадою. Онкологічний диспансер, хоч і комунальна установа обласної ради, але тут лікується чимало сумчан, тому міській владі, як мовиться, і Бог велів взяти якнайактивнішу участь у розбудові спеціалізованої клініки.

Проблема не одна, їх аж три. Окрім капітальної реконструкції приміщень та переселення частини відділень в інші корпуси, це оснащення диспансеру новітнім обладнанням та встановлення лінійного прискорювача. Останнє завдання дуже масштабне, і виконання його коштуватиме сотні мільйонів гривень.

Кілька місяців тому головний лікар онкодиспансеру Володимир Шевченко запевнював кореспондента «Голосу України», що принаймні проектно-кошторисну документацію на лінійний прискорювач до кінця минулого року виготовлять. Та час минув, а навіть проекту немає. І це при тому, що дискусії навколо необхідності придбання та встановлення в Сумах лінійного прискорювача точаться вже не менш як п’ять років. Було озвучено багато планів і обіцянок від багатьох місцевих можновладців, але віз і нині там.

Хворим допоможе інвестор?

На сьогодні на обліку в онкодиспансері перебувають майже 3 тисячі хворих, і половина з них потребує променевої терапії. Нещодавно на Сумщину приїздив представник австрійської інвестиційної компанії «Medikal Service Engineering» Арбер Лікай, і знову говорилося про будівництво в області лінійного прискорювача. Разом з інвестором в обласній раді побували колишній міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі і депутат Верховної Ради від Сум Тетяна Рябуха. За участю гостей відбулася виїзна нарада на території онкодиспансеру, аби під час «екскурсії» туди можна було на власні очі побачити гостроту проблеми та поміркувати над варіантами її розв’язання.

Загалом проект «Лінійний прискорювач», можна сказати, «витанцювався» і за підтримки обласної та міської влад може бути втілений у життя вже нинішнього року. Обласна рада своє слово сказала: подивившись на сесії «фільм жахів», депутати підтримали конфігурацію державно-приватного партнерства.

Запуск у Сумах лікувального лінійного прискорювача стане майже у 10 млн євро, 90 відсотків яких вкладе інвестор. За словами Тетяни Рябухи, проходження процедури променевої терапії на апараті буде для пацієнтів безплатним — усе оплачуватиме Національна служба здоров’я України. Пропускна здатність обладнання становитиме 1700 хворих на рік. На сьогодні потужного точкового опромінення потребують майже 1,5 тисячі пацієнтів, а це означає, що всі хворі зможуть вчасно отримувати життєво необхідну послугу.

За словами О. Квіташвілі, підготовчо-погоджувальні процедури триватимуть кілька місяців, і приблизно через півроку інвестори зможуть взятися за конкретні роботи. Серед них — облаштування бункерів та завезення обладнання, яке важить аж 25 тонн. Паралельно проходитиме навчання персонал, котрий працюватиме на лінійному прискорювачі. «Екіпаж» складається з 13 осіб: чотирьох лікарів, п’яти фізиків і чотирьох техніків. Готуватимуть їх до роботи в Австрії.

Можливий і балканський вектор

Утім, який саме лінійний прискорювач придбають для Сумського онкодиспансеру і фахівці з якої країни його монтуватимуть та навчатимуть місцевих лікарів і фізиків, і досі залишається незрозумілим. Донедавна було очевидним, що вибір зупинили на Австрії, однак кілька днів тому делегація Сумщини повернулася з Албанії. Тема все та сама: «лінійне прискорення» для обласного спеціалізованого медзакладу.

Разом із головою облради Віктором Федорченком і головним лікарем онкодиспансеру Володимиром Шевченком до балканської країни їздили двоє народних депутатів України від Сумщини — Тетяна Рябуха і Микола Задорожній, а також депутат Сумської міськради Єфрем Лазарєв. Повернувшись додому, члени делегації розповіли: останнім часом в Албанії досягли значного прогресу у лікуванні онкологічних захворювань, а фізики та радіологи з цієї балканської держави опанували передові технології у створенні та використанні променевого обладнання. Тож цілком вірогідно, що саме балканський вектор виявиться стратегічним. У будь-якому разі, наполегливість сумчан у пошуках найкращого варіанта «лінійного прискорення» дасть позитивний результат, і в цьому вже ніхто не сумнівається.

Сумська область.

Фото debaty.sumy.ua