Як зауважила у вступному слові заступниця керівника Офісу Президента, голова Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва Юлія Свириденко, малий та середній бізнес є основою нашої економіки, від якої залежить решта галузей.

«З малого бізнесу починається великий бізнес, — сказала вона. — Право людини працювати так, як вона хоче, витрачати зароблене, володіти майном і мати державу, яка їй служить, а не господарює над нею, — це візія Маргарет Тетчер, з якою я повністю погоджуюся». За словами чиновниці, нині мікро-, малий та середній бізнеси забезпечують 60 відсотків надходжень ВВП, створюють сім мільйонів робочих місць та дають 37 відсотків надходжень до державного бюджету.

У панелі, присвяченій проблемам малого бізнесу в умовах пандемії та локдауну, взяв участь голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він наголосив на тому, що в сучасних реаліях передусім необхідно відмежувати малий бізнес від великого. Минулий рік приніс чимало викликів, зауважив політик, і запевнив, що парламент гідно реагував на них. «Ми прийняли три закони навесні 2020 року і ще пакет законопроектів ухвалили в грудні», — сказав він.

Народний депутат навів статистичні дані, які свідчать, що кількість фізичних осіб — підприємців, які зареєструвалися протягом 2020 року, збільшилася на понад 26,3 тисячі. «Ми не впевнені, що всі зареєстровані підприємці справді є малим бізнесом, — сказав він. Саме відокремлення великого бізнесу від малого, за словами парламентарія, дасть можливість для окремого регулювання і надання стимулу для розвитку кожного із цих секторів економіки окремо. Мовляв, це дуже складно зробити за умов мімікрування одного виду діяльності під інший.