З метою врахування думки кожного проект закону про місцевий референдум оприлюднюється і виноситься на громадське обговорення: bit.ly/393FZ5T Пропозиції та зауваження до законопроекту надсилайте на електронну адресу localreferendum@gmail.com до 11 квітня 2021 року включно.

З огляду на останні події можна стверджувати, що напрацьований законопроект є вкрай актуальним. Місцевий референдум — це, по суті, правовий механізм вирішення спірних питань, конфліктних ситуацій на рівні територіальних громад. Якщо такого механізму немає, то люди вимушені вдаватися до інших форм висловлення власної позиції, зокрема — до протестних рухів, мітингів, демонстрацій тощо.

Завдяки місцевим референдумам конфліктні питання можуть вирішуватися громадою в інший, конструктивний спосіб. Рішення місцевого референдуму, підтримане більшістю виборців (50%+1 голос), які візьмуть участь у голосуванні, буде обов’язковим для органів місцевого самоврядування.

Також ми вважаємо, що треба дати змогу достроково припиняти повноваження як голови, так і ради, якщо громада вважатиме, що помилилася на виборах чи рада ухвалила не ті рішення, які були заявлені в передвиборчих слоганах.

Над підготовкою законопроекту працювала Робоча група з розробки проектів законів з питань народовладдя під моїм головуванням. До обговорень були залучені народні депутати України, представники провідних громадських організацій у сфері народовладдя, асоціацій органів місцевого самоврядування, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства юстиції України, члени Центральної виборчої комісії України та відомі науковці.

Наразі майже тридцять рад різних рівнів висловилися в підтримку цього законопроекту.

З метою презентації основних положень законопроекту до його реєстрації ми плануємо провести локальні обговорення у всіх напрямках України: північ, південь, захід і схід. Аналізуючи текст законопроекту з представниками сільських, селищних, міських рад, територіальних громад, з небайдужими громадянами, ми зможемо вдосконалити напрацьоване та надати народу дієвий механізм безпосереднього впливу на місцеву владу.

Долучайтеся до обговорення. Думка кожного — цінна.

Руслан СТЕФАНЧУК, Перший заступник Голови Верховної Ради України.