Три роки тому в одній з міських лікарень 66-літній Наталії Івановій діагностували інфаркт, після чого її стан почав стрімко погіршуватися. Фахівці поставили діагноз — гіпертрофічна кардіоміопатія, або «велике» серце. Це вроджена вада, при якій порушується кровообіг, і серце значно збільшується у розмірах. Недуга є першопричиною серед випадків раптової смерті.

Як зазначають у лікарні, раніше цю патологію було складно діагностувати, а вилікувати й поготів. Але сьогодні впровадження новітньої технології дає змогу перекроїти серце та повернути пацієнта до повноцінного життя.

Операція за методом Феррацці — одна із найскладніших. Тіло пацієнта охолоджують до 31 градуса, серце зупиняють. Поки працюють хірурги, кровообіг штучно підтримують апарати.

«Команда лікарів працювала як єдиний механізм. Кожна маніпуляція проводилася під контролем інтроопераційної УЗД-діагностики: датчик, що встановлюють у стравохід пацієнта, дає можливість відстежувати мінімальні зміни у режимі онлайн. Кардіохірурги буквально «створили» серце, даруючи пацієнтові нове життя», — додають у лікарні.

За два останні роки це вже восьма операція за технологією Феррацці, яку Костянтин Руденко провів спільно з запорізькими фахівцями.

Фото  з відкритих джерел.