Його прийняття обумовлено необхідністю створення правових передумов для модернізації галузі зовнішньої реклами, сприятливих умов для ведення господарської діяльності в цій галузі, збалансування інтересів суб’єктів господарювання, органів влади та громадян при розміщенні реклами.

«Цей проект закону — напрацювання багатьох депутатів і профільних асоціацій. Кожен із нас на власні очі бачить, що сфера зовнішньої реклами потребує законодавчого регулювання. Рекламний хаос на вулицях і дорогах неприйнятний», — наголосила народний депутат Олена Кондратюк, представляючи законопроект. Вона зазначила, що в результаті ухвалення закону кількість рекламних конструкцій зменшиться до 50 відсотків, буде ліквідовано «сірий ринок», який нині становить 40 відсотків, а також створено нові прозорі правила діяльності в галузі реклами.

Олена Кондратюк наголосила, що плани розміщення зовнішньої реклами мають затверджуватися органами місцевого самоврядування, а вся інформація про власників рекламних конструкцій буде розміщена на спеціальному сайті. На часі й запровадження механізму контролю за дотриманням вимог до реклами.

За словами заступника голови комітету Павла Сушка, проект закону передбачає внесення змін до восьми законодавчих актів і дає чіткі визначення соціальної реклами.

Наступним кроком має стати розробка законопроекту щодо змісту реклами.

Народні депутати прийняли рішення відкласти розгляд законопроектів про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення зовнішньої реклами (№ 4348), про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху (№ 4348-1), про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони розміщення реклами на автошляхах (№ 4534).

Члени комітету за результатами засідання рекомендують Верховній Раді прийняти в першому читанні законопроект № 4626 про Службу військового капеланства, яку пропонується запровадити у Збройних Силах України, Державній прикордонній службі, Національній поліції.

«Починаючи рухати цей закон, ми виконуємо наш — як політиків — обов’язок перед тими людьми, які нас із вами захищали в найтяжчі часи оборони Батьківщини, обов’язок справедливості щодо них, і забезпечуємо належний духовний супровід українського війська на майбутнє», — зазначив голова комітету Микита Потураєв.

Під час засідання народні обранці разом із представниками наукових інституцій і громадськості обговорили проекти меморіалізації Бабиного Яру.

Крім того, Комітет гуманітарної та інформаційної політики підтримав внесення до програми «Велика реставрація» закінчення реставраційних робіт Бучацької ратуші, пам’ятки національного значення XVIII століття. Більшу частину робіт уже виконано, на що витрачено майже 20 мільйонів гривень. Як повідомила народний депутат Софія Федина, ще необхідно від 6 до 8 мільйонів гривень. Депутати наголошують, що ратуша в Бучачі внесена до багатьох туристичних маршрутів, зокрема й міжнародних, тож завершення її реставрації буде надбанням не лише міста, а й усієї країни.