На знімку: Під час сесії.

Відповідні зміни ухвалили міські депутати під час сесії. Загалом було розглянуто понад вісімдесят питань різних сфер життєдіяльності громади.

Так, депутати уточнили фінансування «Програми розвитку та утримання житлово-комунального господарства міста на 2018—2022 роки». Її загальний обсяг становить 3,73 млрд грн, зокрема минулоріч — 1,04 млрд і поточного року — 784 млн грн.

Крім того, понад 8,6 млн грн виділили для компенсації відсотків за «енергоефективними» кредитами. Зазначимо, що в місті створено 1166 ОСББ у 1210 багатоквартирних житлових будинках та функціонує 125 ЖБК, що становить 46% від загальної площі багатоквартирного житлового фонду міста.

Також депутати розглянули питання щодо співфінансування для проведення капітальних ремонтів у багатоквартирних будинках, змінивши порядок надання документації та визначення часток залежно від загальної площі будинку. Частка жителів стартує від 5% і не перевищує 40%. Решту покриває міський бюджет. Співвласники повинні самостійно замовити проектно-кошторисну документацію та прийняти рішення про участь у програмі співфінансування на загальних зборах, де також обирають напрям робіт, визначають максимальний розмір частки співфінансування та уповноважену особу. Подавати заяву на участь у програмі, відповідну кошторисну документацію, протокол загальних зборів, характеристику будинку та інші необхідні документи має саме уповноважена особа.

Проголосували на сесії й за те, щоб за рахунок залишків субвенції з держбюджету та співфінансування з місцевого побудувати мережу зовнішнього освітлення по вул. Військбуд, 1—65, а також реконструювати світлофорний об’єкт на перехресті вулиць 8 Березня та Героїв 55-ї бригади. Ще більш як 5 млн грн скерували на виконання робіт з будівництва та реконструкції п’яти світлофорних об’єктів.

Враховуючи роботи з будівництва нових мостів через Дніпро, схвалили фінансування на розробку документації з реконструкції пішохідного шляхопроводу через Набережну автомагістраль з благоустроєм прилеглої території в розмірі 870 тис. грн. А також коригування документації щодо виконання будівельних робіт на виїзді з першого мосту Преображенського на острів Хортиця в обсязі 3,8 млн грн.

Майже півмільйона скерували на будівництво зовнішнього освітлення по вул. Ігоря Сікорського — від вул. Солідарності до вул. Фруктової.

Підтримали хворих і тих, хто постраждав від насильства

Додаткові 15 млн грн виділили на функціонування міських лікарень, збільшення підтримки хворих з нирковою недостатністю витратними матеріалами для діалізу, закупівлю додаткового обладнання в медичні заклади. Серед них — міські лікарні № 2, № 4, № 9, міська лікарня екстреної і швидкої медичної допомоги. 7 млн грн з них підуть на капітальні ремонти приміщень.

Було відзначено, що виконання програми дасть змогу підвищити доступність первинної медичної допомоги, ефективність і своєчасність діагностики найпоширеніших захворювань. А також забезпечить установи первинного рівня лікарськими засобами, спеціальним харчуванням і виробами медичного призначення.

«23 хворих на муковісцидоз отримають життєво необхідні препарати. 14 хворих на фенілкетонурію дітей будуть забезпечені продуктами лікувального харчування. 52 хворих з пересадженими органами отримають імуносупресивні препарати. 1726 осіб, зокрема дітей, з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату та центральної і периферичної нервової системи, з ураженням внутрішніх органів, з онкологічними захворюваннями будуть забезпечені виробами медичного призначення», — розповіли в департаменті охорони здоров’я міськради.

Було вирішено розширити коло осіб, які зможуть скористатися соціальними послугами комунального Центру соціальної підтримки дітей і сімей «Затишна домівка». Протягом двох останніх років тут допомогли 113 запоріжцям, серед яких матері з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, а також особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (віком від 16 до 23 років). Але цього не достатньо.

«Пропонуємо приймати жінок, які постраждали внаслідок насильства в сім’ї. Відповідно до закону вони можуть перебувати в нас не більш як 90 днів, але цього цілком достатньо. Головне — розв’язати їхні психологічні проблеми і також знати, куди вони планують повертатися. Факт вияву насильства має підтвердити поліція, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і, звичайно, служба у справах дітей», — підкреслила начальник служби у справах дітей міськради Наталія Сиворакша.

Тепер до переліку увійшли жінки, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, щодо яких існує підозра, що вони стали жертвою злочинів насильницького характеру (проти життя і здоров’я), незаконного позбавлення волі, торгівлі людьми, незаконного примусу, погроз або домагань. Додаткові кошти для цього потрібні не були.

Згадали про призовників і засуджених

Створити необхідні умови для якісної організації та здійснення призову громадян на строкову військову службу та забезпечення заходів територіальної оборони міста покликана прийнята на сесії спеціальна програма. На виділені 
1,4 млн грн планується сповіщати і перевозити призовників від районних призовних дільниць у обласний збірний пункт, придбати друковану продукцію, канцелярське приладдя та будівельні матеріали, закуповувати і обслуговувати комп’ютерну та оргтехніку.

Також депутати вирішили, чим займатимуться ті, кому суд призначає покарання у вигляді громадських робіт. Вони «виправлятимуться» у ритуальній службі, КП «Титан», у Центральному парку культури та відпочинку «Дубовий гай», обласній клінічній лікарні, на дитячій залізниці, на станції екстреної (швидкої) медичної допомоги та території низки ОСББ. За ними — прибирання сміття та опалого листя, ремонт та облаштування приміщень і прилеглої території та інші суспільно корисні роботи.

Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.