Про те, які документи мають подати батьки до навчального закладу та у якому з них забезпечать гарантоване місце для малюка, розповіли в офісі освітнього омбудсмена.

— Кожна дитина має право навчатися в закладі освіти, який є найближчим до її місця проживання, що визначено статтею 13 Закону України «Про освіту», — нагадав у дописі на Фейсбук-сторінці освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Водночас батьки мають право обрати для дитини будь-який інший навчальний заклад — за умови, що в ньому наявні вільні місця. Тому твердження про «закріпачення дітей за пропискою» не мають під собою жодних підстав, наголошує він.

Відповідна процедура прописана в «Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти», затвердженому наказом МОН від 16.04.2018 р. № 367. Водночас цей документ не поширюється на заклади спеціалізованої освіти мистецького, спортивного, військового чи наукового спрямування, спеціальні заклади загальної середньої освіти (спеціальні школи, санаторні школи, навчально-реабілітаційні центри та школи соціальної реабілітації). Головна відмінність полягає у тому, що до звичайного навчального закладу малюків мають зараховувати без будь-яких конкурсів та вступних випробувань, а, приміром, до мистецьких шкіл прийматимуть передусім з огляду на здібності й таланти.

Де шукати школу

Який заклад вважатимуть найближчим до вашого місця проживання, не пізніш як за 6 місяців до початку прийому заяв визначають органи місцевого самоврядування. Рішення про закріплення території обслуговування за закладами освіти (з переліком конкретних вулиць та будинків) вони оприлюднюють на своєму сайті. У столиці цю інформацію можна знайти на Освітній карті Києва.

Дату початку прийому документів теж визначає місцева влада й не пізніш як за місяць оголошує її на сайті органу управління освітою. Відповідну інформацію можна знайти також на інтернет-сторінці школи, яка має оприлюднити ще й графік прийому заяв (на сайті або на інформаційних стендах). Також обов’язково має бути оприлюднена інформація про закріплену за закладом територію обслуговування, максимальну кількість дітей, яких школа може зарахувати, та кількість учнів у кожному класі.

Спочатку до першого класу візьмуть дітей, які мають право першочергового зарахування. Йдеться про малюків, які проживають на території обслуговування закладу освіти (і мають підтверджувальні документи), а також рідних братів та сестер школярів, які вже тут навчаються, дітей співробітників цього закладу та випускників його дошкільного підрозділу.

Якщо у школі залишаються вільні місця після першої хвилі, за результатами жеребкування зараховують дітей, які не проживають на території її обслуговування.

Які документи подати

Для того, щоб дитину зарахували до першого класу, один із батьків до 31 травня має особисто подати керівнику закладу, який обслуговує територію проживання дитини, заяву про зарахування. При собі потрібно мати такі папери: паспорт або інший документ, який посвідчує особу заявника (одного з батьків або осіб, які їх замінюють); копію та оригінал свідоцтва про народження дитини або документ, що посвідчує її особу; оригінал або копію медичної довідки за формою № 086-1/о; документ, який підтверджує місце проживання дитини або батьків. Останній подається, якщо дитина претендує на зарахування в заклад, що обслуговує територію її проживання.

До 31 травня батьки мають право подати будь-яку кількість заяв до будь-яких інших закладів освіти поза межами території обслуговування, щоб претендувати на зарахування на вільні місця. Щоб потрапити до одного з таких закладів, додатково доведеться принести довідку про те, що дитина не зарахована до школи за місцем проживання. Її вимагатимуть у разі, якщо заклад освіти, до якого малюк може бути зарахований на вільне місце, і школа, на території обслуговування якої дитина мешкає, розташовані в межах одного населеного пункту. Таку довідку видає заклад освіти, на території обслуговування якого проживає дитина, впродовж одного робочого дня від дати звернення батьків.

Підтвердження місця проживання

Щоб підтвердити інформацію про місце проживання дитини, батьки, які подають заяву, або особи, котрі їх замінюють, надають один із таких документів (на свій вибір): паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, довідка про звернення за захистом в Україні) одного з батьків дитини чи законних представників; довідка про реєстрацію місця проживання дитини або одного з її батьків чи законних представників; довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; документ, що засвідчує право власності на відповідне житло (свідоцтво про право власності, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, договір купівлі-продажу житла тощо); рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання; документ, що засвідчує право користування житлом (договір найму/піднайму/оренди тощо), укладений між фізичними особами чи між юридичною і фізичною особами, зокрема щодо користування кімнатою в гуртожитку; довідка про проходження служби у військовій частині; акт обстеження умов проживання; інший офіційний документ, що містить інформацію про місце проживання дитини та/або одного з її батьків чи законних представників.

Перелік відповідних паперів визначено пунктом 8 Постанови Кабміну від 13 вересня 2017 р. № 684 «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів».

Жеребкування має бути прозорим

Першочергове зарахування триватиме з 31 травня по 1 червня включно. До 31 травня батьки мають подати заяву й пакет необхідних документів. Якщо на 31 травня кількість поданих заяв про зарахування не перевищує загальну кількість місць у перших класах відповідної школи, то не пізніше 1 червня директор видає наказ про зарахування усіх дітей (і тих, чию територію проживання обслуговує заклад, і тих, хто претендував на вільні місця).

Якщо вільних місць у школі менше, ніж охочих у ній навчатися, відбувається жеребкування. Для тих, хто подав заяви та пакет документів на зарахування на вільні місця до 31 травня, зарахування відбудеться до 15 червня включно. Водночас якщо батьки дитини, які проживають на території обслуговування школи або мають інші підстави для першочергового зарахування, не встигли подати заяву та документи до 31 травня, вони мають право подати їх на вільні місця після 15 червня (і до початку навчального року).

Присутність дитини під час подання заяви про зарахування, жеребкування або її зарахування не обов’язкова, додають у офісі освітнього омбудсмена. Якщо мамі чи татові неправомірно відмовили в зарахуванні до закладу освіти або вони мають зауваження до прозорості проведення жеребкування, впродовж двох робочих днів можна письмово оскаржити це рішення до органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти.

За матеріалами офісу освітнього омбудсмена України.