Упродовж останніх кількох років йому передувало жваве обговорення: відмовитися від переходу на літній/зимовий час чи залишити, як є? А ось нині питання скасування цієї традиції навіть не порушувалося. Втратило актуальність?

Перехід на «літо» запроваджений у Німеччині 1980-го з метою економії енергії — здебільшого через тодішню нафтову кризу. А за понад 40 років зміна часу двічі на рік стала традицією ЄС. Із 1996 року переведення стрілок годинника завжди відбувається в останню неділю березня (перехід на літній час) і в останню неділю жовтня (на зимовий/звичайний час).

Цього року годинники в Європі теж традиційно будуть переведені в ніч  з 27 березня на 28 березня на годину вперед. Тобто європейці спатимуть на одну годину менше.

Тим часом ми всі пам’ятаємо, що ЄС мав цілком серйозний намір скасувати таку зміну часу. Влітку 2018 року Єврокомісія ініціювала опитування громадян євроспільноти щодо зміни часу і оприлюднила результат: більшість (84%) із 4,6 млн його учасників висловилася за скасування. Країни — члени ЄС мали вирішити: який час їм слід залишити в майбутньому? Проте остаточне рішення і досі не ухвалене, оскільки з’ясувалося, що відмовитися від «літнього» часу дуже непросто.

Нині основний часовий пояс ЄС простягається від Іспанії — на заході до Польщі — на сході. Якщо кожна країна в підсумку обере власний часовий пояс, то в ЄС виникне часовий калейдоскоп. Із другого боку, якщо для одних країн вигіднішим був би постійний літній час, то для інших регіонів навпаки — зимовий.

Утім, фахівці в цій сфері вважають, що хоча проблема все-таки вирішувана, проте нині в ЄС це питання навіть не обговорюється. Мабуть, у Єврокомісії на часі багато інших важливих справ, котрі відкласти неможливо. Зокрема, пандемія коронавірусу. Тому поки питання зміни часу не повернеться до обговорення у Брюсселі, годинники й надалі переводитимуться, як і досі.

Берлін.