Відповідний указ № 121/2021 глава держави підписав 25 березня.

Такий стратегічний документ в Україні підготовлено вперше, повідомляється на офіційному сайті глави держави. Він передбачає запровадження комплексного всеосяжного підходу до оборони України в умовах воєнної загрози національній безпеці, пов’язаної з використанням гібридних методів. «Всеосяжна оборона України відповідає закріпленому Статутом ООН суверенному невід’ємному праву кожної держави на самооборону від агресії та не має на меті досягнення воєнного паритету з Російською Федерацією, що призвело б до надмірної мілітаризації держави, а передбачає підтримання балансу та поєднання воєнних і невоєнних засобів для забезпечення воєнної безпеки України», — йдеться у повідомленні.

У Стратегії наголошується, що «руйнування створеної після Другої світової війни системи міжнародної безпеки, підвищення рівня невизначеності і непередбачуваності безпекового середовища характеризується, зокрема: посиленням боротьби за ресурси та міждержавної конкуренції із застосуванням політико-дипломатичних, економічних, інформаційних, воєнних і гібридних інструментів, економічних важелів впливу, приватних військових компаній, регулярних військ без знаків розрізнення...».

Ці та інші чинники, йдеться у документі, змінюють сутність і характер воєнних конфліктів та можуть призвести до втягування України у війну між державами, зокрема тими, які володіють ядерною зброєю. Наразі на регіональному рівні найбільш загрозливою називається ймовірність дестабілізації ситуації на Балканах, у Балтійському та Чорноморському регіонах, на Кавказі та у Східній Європі.

«Агресивна зовнішня і воєнна політика Російської Федерації загрожує національній безпеці України та інших держав Балтійського і Чорноморського регіонів, може призвести до подальшої ескалації збройної агресії проти України та спровокувати міжнародний збройний конфлікт у Європі», — відзначається у Стратегії та наголошується, що на національному рівні Російська Федерація залишається воєнним противником України, який здійснює збройну агресію проти України, тимчасово окупував територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, території у Донецькій та Луганській областях. Системно застосовує воєнні, політичні, економічні, інформаційно-психологічні, космічні, кібер- та інші засоби, що загрожують незалежності, державному суверенітету і територіальній цілісності України.

Наголошується також, що реалізація Стратегії сприятиме інтеграції України у євроатлантичний безпековий простір і набуттю членства в НАТО. Адже документ передбачає активну участь у міжнародних операціях із підтримання миру й безпеки.