«Ми пропонуємо почати із продовження мораторію на перевірки бізнесу. Крім того, пропонуємо скасувати ЄСВ для ФОПів на час локдауну, дозволити місцевій владі зменшувати місцеві податки та збори і знизити податкове навантаження на зарплати», — заявив голова фракції «Голос» Ярослав Железняк і додав: «Через спробу уряду частково скасувати мораторій рейди перевірок залишаються звичайною практикою в регіонах від Кропивницького до Херсона. Тому «Голос» зареєстрував законопроект 5132, який заборонить маніпулювати трактуваннями законів та поновлювати перевірки. Гроші мають залишатися в кишенях підприємців, а не в конвертах перевіряльників».

Також народні депутати пропонують продовжити можливість місцевої влади за потреби зменшувати місцеві податки. «Місцеві ради скористалися цією можливістю навесні 2020 року, в листопаді ми бачили приклад Ужгорода, який звільнив від сплати кількох податків та зборів підприємців, котрі не могли працювати через карантин вихідного дня», — нагадав Ярослав Железняк.

Фракція «Голос» закликає знизити податкове навантаження на підприємців та працівників, скасувати ЄСВ для ФОПів, які не зможуть працювати під час локдауну. Також «Голос» працює над тим, щоб зменшити податки на працю. «Це дасть змогу не лише перейти на накопичувальну пенсійну систему та відкладати гроші на гідну пенсію, а й дасть можливість роботодавцям зберігати працівників під час карантину», — підкреслив голова фракції.

Цифра

Лише 14 відсотків малих підприємців, яких нещодавно опитала Європейська бізнес-асоціація, не відчули впливу пандемії. Більшість підприємців втратили частину замовлень, багатьом довелося переглядати бізнес-моделі й шукати нові напрями, скорочувати персонал. 80 відсотків стверджують, що поточна економічна ситуація є несприятливою для ведення бізнесу. І серед головних причин називають вплив карантинних обмежень, податкове навантаження та фіскальний тиск.