Під час засідання.

Відкривши позачергове пленарне засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що воно скликане для розгляду питання щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту.

З інформацією про ситуацію на фронті та загалом у районі державного кордону виступив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак (на знімку). «Російська Федерація продовжує агресивну політику щодо України. Станом на 30 березня цього року вздовж державного кордону України та тимчасово окупованих територій утримується 28 батальйонних тактичних груп противника», — повідомив він, наголосивши, що останнім часом під виглядом навчань здійснюється значне нарощування російських військ уздовж усього державного кордону України. За словами Р. Хомчака, загалом очікується додаткове зосередження до 25 батальйонно-тактичних груп, що разом із наявними військами створює загрозу безпеці держави.

Водночас противник, грубо порушуючи домовленості про дотримання режиму припинення вогню, збільшує вогневу активність, в тому числі із застосуванням забороненої Мінськими домовленостями артилерії та мінометів 82-го калібру, посилює передові позиції розвідгрупами та снайперськими парами. Підтвердженням цього, за словами Р. Хомчака, став обстріл 26 березня цього року групи розмінування 143-го об’єднаного навчально-тренувального центру зі складу ООС в районі населеного пункту Шуми, коли група проводила огляд місцевості на предмет наявності мін та розмінування території від протипіхотних мін ПОМ-2, які були встановлені російськими окупаційними військами.

«Під час виконання завдань внаслідок снайперського вогню отримав смертельне вогневе кульове поранення старший сержант Барнич, командир групи підполковник Коваль, надаючи йому допомогу та здійснюючи евакуацію, внаслідок снайперського вогню отримав несумісне з життям вогнепальне поранення. Внаслідок обстрілу старшина Бруска отримав важкі кульові поранення, старший солдат Гищук — поранення середньої важкості. Старший сержант Абрамович і старший солдат Гайченко, які прибули для підтримки групи військовослужбовців, потрапили під снайперський вогонь та отримали смертельні кульові поранення», — повідомив Головнокомандувач Збройних Сил України, наголосивши, що командування неодноразово вживало заходів щодо припинення вогню з боку противника, і цього разу також прийняло рішення відкрити вогонь у відповідь. «Після відкриття вогню у відповідь противник припинив обстріли, що дозволило надати допомогу пораненим та евакуювати загиблих», — зазначив Р. Хомчак.

Висловивши співчуття родинам загиблих, Головнокомандувач Збройних Сил України запропонував вшанували пам’ять полеглих Героїв хвилиною мовчання.

Хвилина мовчання

«Збройні Сили України готові до адекватної відповіді як у разі ескалації конфлікту в зоні проведення операції Об’єднаних сил, так і в разі ускладнення воєнно-політичної ситуації навколо України», — наголосив Р. Хомчак.

Під час обговорення Сергій Рахманін («Голос») підкреслив: те, що останніми тижнями відбувається на лінії фронту — це дуже добрі ліки для тих, хто вірив, що достатньо підписати чергове перемир’я або чергове припинення вогню і війна закінчиться. «Не закінчиться! На превеликий жаль, ця війна триватиме довго, і щоб перемогти в ній — потрібно воювати і відповідати тоді, коли цього вимагає ситуація», — сказав він, закликавши невідкладно задіяти контрснайперську складову, щоб снайпери працювали і не озиралися на керівництво, жорстко і негайно відповідали на обстріли наших позицій, незалежно від того, як на це подивляться в Москві чи Берліні.

Петро Порошенко («Європейська солідарність») висловив українським воїнам вдячність за мужність, закликав повернути на позиції контрснайперські групи, зняти обмеження на дії розвідки та роботу безпілотників. «Настав час подивитися в очі правді. І фітіль війни, і ключі від миру — у Москві. І теза про мир, коли достатньо просто припинити стріляти і про те, що лише перемир’ям можна забезпечити мир, — хибна», — заявив він, закликавши владу прямо заявити, що Путін — вбивця. Лідер «Європейської солідарності» також закликав продовжити реалізацію ініціативи щодо запровадження на окупованому Донбасі миротворчої місії відповідно до мандата Ради Безпеки ООН.

Тарас Батенко («За майбутнє») заявив, що сьогодні є всі підстави говорити про серйозне загострення військово-політичної ситуації на фронті з боку РФ. «З початку так званого перемир’я ми зазнали понад 20 бойових втрат, з них 15 загиблих — з початку цього року», — сказав він, звернувши увагу, що навіть місія ОБСЄ зафіксувала майже тисячу випадків обстрілів.

Мар’яна Безугла («Слуга народу») наголосила, що РФ уже понад сім років веде проти України війну, окупувавши під час прямої збройної інтервенції Крим та частину Луганської і Донецької областей. «Понад 12 тисяч наших громадян втратили життя заради незалежності України, а мільйони — були змушені покинути свої домівки», — підкреслила вона, наголосивши, що обстріли та загострення на фронті держава-агресор використовує як засіб тиску на Україну для примушування до здачі позицій на переговорах. «Ми разом з усім світом маємо продовжувати тиснути на РФ, щоб примусити її виконувати взяті зобов’язання», — підкреслила М. Безугла.

Лариса Білозір, Олександр Аліксійчук.

Після виступів представників фракцій до порядку денного було включено Постанову про Заяву Верховної Ради України щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту (№ 5312). Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко повідомив, що комітет на своєму засіданні 29 березня 2021 року розглянув питання щодо загострення ситуації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, зокрема, масовані обстріли російськими окупаційними військами 26 березня 2021 року позицій Збройних Сил України в районі населеного пункту Шуми Донецької області із застосуванням стрілецької зброї, гранатометів АГС-17, а також заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 82 мм. «Ініціатором прийняття цієї заяви стала фракція «Слуга народу». Нас багато разів звинувачували, начебто ми не називаємо речі своїми іменами. Причому звинувачували нас ті політичні сили, які упродовж років самі не називали речі своїми іменами», — сказав О. Мережко, зазначивши, що у пропонованій заяві чи не вперше відкрито заявляється не тільки про наявність збройної агресії, а й також про російсько-український збройний конфлікт.

За наслідками обговорення Верховна Рада 308 голосами ухвалила Постанову про Заяву Верховної Ради України щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту (№ 5312) в цілому.

У цій Заяві Верховна Рада України закликає світове співтовариство, парламенти іноземних держав і міжнародні парламентські організації засудити агресивну політику Російської Федерації щодо України, продовжити та посилити міжнародний політичний та економічний тиск на РФ з метою припинення агресії, виведення іноземних військ і озброєння з території України, до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, вжити всіх можливих заходів задля розслідування випадків серйозних порушень міжнародного права в ході збройної агресії Російської Федерації проти України, в тому числі скоєння збройними формуваннями РФ воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

На цьому глава парламенту Дмитро Разумков закрив перше позачергове засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.