Відкривши скликане на вимогу Президента позачергове пленарне засідання Верховної Ради України дев’ятого скликання, голова парламенту Дмитро Разумков надав слово для виступів із заявами від двох фракцій Петру Порошенку («Європейська солідарність») та Сергію Шахову (ДГ «Довіра»).

Після цього парламентарії розглянули та ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку, № 3553). Ці зміни передбачають, зокрема,  створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Далі Д. Разумков повідомив, що представники депутатських фракцій та груп пропонують невідкладно розглянути законопроект про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених із метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (№ 5300). Заступник керівника Офісу Президента Юлія Свириденко повідомила, що ця законодавча ініціатива передбачає виплату одноразової допомоги застрахованим особам, які втрачають частину зарплати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів: за рахунок держбюджету у розмірі восьми тисяч гривень та з місцевих бюджетів у розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування. Виплата допомоги застрахованим особам здійснюватиметься на підставі заяви застрахованої особи, поданої в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг протягом 30 днів із дня запровадження на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів. Порядок виплати допомоги застрахованим особам за рахунок коштів місцевих бюджетів визначається органами місцевого самоврядування.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова повідомила, що комітет рекомендував ухвалити законопроект № 5300 за основу та в цілому з урахуванням пропозицій низки народних депутатів.

За результатами голосування, законопроект № 5300 ухвалено в цілому.

Представляючи законопроект про внесення змін до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (щодо надання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами та ефективного використання бюджетних коштів при фінансуванні одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», № 5064), його співавтор, народний депутат Андрій Мотовиловець повідомив, що його вартість пропонується встановити у розмірі трьох прожиткових мінімумів на 1 січня відповідного бюджетного року з подальшим визначенням кінцевої ціни за наслідками аукціону. «Ми хочемо, щоб кошти на закупівлю «пакунків малюка» використовувалися підзвітно та прозоро», — сказав він, зазначивши, що цього механізму дуже чекає державна закупівельна організація. Очікується, що економія державних коштів досягатиметься внаслідок закупівлі товарів для комплектування «пакунка малюка» через систему Prozorro. При цьому якість кожного товару буде визначена у тендерній документації.

Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила, що члени комітету рекомендують ухвалити законопроект № 5064 за основу та в цілому з урахуванням пропозиції, що вартість одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» становить три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, встановленого законом на дату оголошення про проведення конкурентних процедур закупівель.
Законопроект № 5064 ухвалено в цілому («за» — 307 голосів).

Верховна Рада включила до порядку денного та розглянула три альтернативні законопроекти про внесення змін до додатків № 3 та № 4 Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо забезпечення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України (№№ 5197, 5197-1, 5197-2).

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Леся Забуранна повідомила, що члени комітети рекомендують ухвалити в цілому з урахуванням низки редакційних та техніко-юридичних пропозицій законопроект № 5197-2. З цим погодилися 266 народних депутатів, які підтримали ухвалення законопроекту в першому читанні.

Також у першому читанні прийнято законопроект про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (№ 4020). Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлана Панаіотіді повідомила, що законопроект розроблено з метою визначення переліку підприємств, які не підлягають приватизації або які частково не будуть приватизовані. «Загалом цей перелік складається із 659 підприємств, які не підлягають приватизації», — повідомила вона.

У першому читанні Верховна Рада ухвалила також президентський законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету (№ 5153). Представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук нагадав, що запровадження одноразової нульової декларації є одним із положень програми глави держави. «Кожен бізнесмен за п’ять відсотків зможе задекларувати та легалізувати свої доходи. Пройшовши економічне чистилище, кожен отримає шанс у подальшому чесно вести бізнес в Україні», — сказав він, зазначивши, що саме це передбачає президентський законопроект № 5153. За його словами, цю ініціативу розроблено з метою створення умов для прозорого здійснення економічної діяльності, детінізації економіки та залучення додаткових капіталів. «Проект пропонує надати платникам податків можливість самостійно виправити допущені в минулому порушення шляхом добровільного декларування активів. Планується протягом одного року, з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року, провести одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб з наданням їм державних гарантій у частині звільнення від адміністративної та кримінальної відповідальності за несплату податків і зборів, що стали джерелом таких активів, за умови сплати відповідного збору з такого декларування», — наголосив Р. Стефанчук.

Також у першому читанні прийнято пов’язані із попереднім документом законопроекти про внесення зміни до статті 16 Закону «Про валюту і валютні операції» (№ 5155) та про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету, № 5156).

У цілому також ухвалено законопроекти про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про приватизацію державного і комунального майна» (щодо приватизації об’єктів великої приватизації, № 4543); про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України (щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки, № 4157); про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань пожежної та техногенної безпеки,  № 3931); про внесення змін до Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (№ 4355) та про внесення змін до деяких Законів України щодо присудження наукових ступенів (№ 4667-1).

На цьому головуючий закрив засідання.