Про це заявили регіональні представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини після моніторингового візиту.

Основними порушеннями, які зафіксували перевіряльники, стали: парковка не обладнана місцями для осіб з інвалідністю, вхідна група будівлі не обладнана пандусом, підіймальною платформою або вертикальним підйомником тощо. Сходи при вході в будівлю не оснащені поручнями й попереджувальними тактильними, контрастними смугами, відсутні кнопка для виклику персоналу й тактильні таблички шрифтом Брайля з інформацією про об’єкт, назву об’єкта й години роботи. Крім того, санітарно-гігієнічна кімната не обладнана з урахуванням потреб маломобільних груп населення.

Водночас відділ перебуває на третьому поверсі. Через відсутність ліфта доступ до нього не тільки ускладнений для громадян літнього віку або жінок з малолітніми дітьми. Це фактично унеможливлює самостійне й безперешкодне відвідування особами з інвалідністю, які пересуваються на візках.

«Прийом і робота із громадянами здійснюються в службових кабінетах або безпосередньо на сходовому майданчику. Відповідний кабінет або спеціально обладнане місце на доступному поверсі будинку відсутні», — додають перевіряльники.

Матеріали для усунення виявлених порушень вони спрямували в Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції.

Дніпропетровська область.