На знімку: процес контролює оператор.

Спеціальний захищений дрон уже передали в експлуатацію на Придніпровську станцію на Дніпропетровщині. А співробітників ремонтного підприємства навчили його пілотувати.

«Можна буде значно швидше знайти дефект у котлі, усунути його й знову ввести в роботу устаткування. Минула зима показала: скорочення часу на ремонти обладнання — запорука ефективної роботи наших ТЕС і стабільності всієї енергосистеми України», — вважає генеральний директор ДТЕК Ільдар Салєєв.

Як розповіли «Голосу України» в енергокомпанії, Elios 2 швейцарського виробництва — захищений дрон у карбоновій сфері, який забезпечує фото- і відеофіксацію, тепловізорний контроль. Він стійкий до зіткнення і запилення, тому добре підходить для використання в димових трубах і котлах.

Завдяки обстеженню дронами, в котлах більше не потрібно ставити ритування або залучати до огляду димових труб промислових альпіністів. Співробітники вже відпрацювали зліт-посадку й маневрування безпілотником у закритих приміщеннях.

Незабаром Elios 2 використовуватимуть для інспектування котлів на Бурштинській і Луганській ТЕС.
«Інспекції із застосуванням промислових дронів на українських виробничих об’єктах, у тому числі на електростанціях, — величезний крок на шляху прогресу», — розповів представник компанії DroneUA Дмитро Довженко.

Фото ДТЕК.