Також у сесійній залі заслухали інформацію начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил Руслана Хомчака про ситуацію на фронті та прийняли відповідну постанову Верховної Ради.

Традиційно глава парламенту говорив мало для того, щоб якомога більше часу дісталося журналістам для спілкування у форматі «запитання -відповідь». Так, коментуючи можливість запровадження загальнонаціонального карантину, Д. Разумков, зокрема, зауважив: «Мені хотілося б сказати, що ми бачимо позитив, але його немає. Коронавірус розвивається дуже динамічно, на жаль. Причому, не лише у нас і в європейських державах, а й у цілому світі. Ми зіткнулися із третьою хвилею спалаху COVID-19. Якщо подивитися на ситуацію, ми поки що не дійшли ще до того показника, який дозволяв би закрити державу на локдаун. Водночас, ми повинні розуміти, що це негативно впливатиме на бізнес. Людям важко було переживати перший і другий локдаун. Третій може стати не менш серйозним ударом. І ми, як влада, повинні будемо допомагати їм вибратися зі складної ситуації. Але нічого не можна порівнювати із вартістю людського життя. Тож і реагувати треба відповідно. Сподіваюся, що до цього не дійде. Деякі області вже починають виходити з червоної зони. Але бачу по динаміці, що є й регіони, які незабаром можуть до неї потрапити. Тут багато залежить і від центральної, і від місцевої влади, але відповідальність лежить на кожному — якщо ми не будемо дотримуватися елементарних захисних умов, то коронавірус триватиме».

Відповідаючи на питання, пов’язані з пандемією, Д. Разумков зазначив: значною мірою ситуація залежить від перебігу кампанії зі щеплення. «Темпами вакцинації не задоволений, — сказав він. — Вважаю, що ми робимо це достатньо повільно. Є об’єктивні та суб’єктивні причини. І я не кажу, хто винен, а хто правий у цій ситуації. Але всі в сесійній залі хотіли би бачити інші показники, бо це прямо корелюється із показниками захворюваності в державі».

У цьому контексті глава парламенту так оцінив діяльність міністра охорони здоров’я Максима Степанова: «Не думаю, що нині будь-який чиновник, у тому числі й міністр, може сказати, що він на сто відсотків впорався зі своєю роботою і тими завданнями, які перед ним стоять. Підписні листи для збору голосів за відставку М. Степанова дійсно видавалися. Але нині ніхто з ініціативою про скликання позачергового засідання з приводу цієї відставки не звертався». Голова Верховної Ради наголосив на тому, що ми маємо ще досить багато часу для того, щоб вийти з критичної ситуації, і за допомогою якісного та ефективного щеплення цілком імовірно зможемо на належному рівні відзначити і 25-річчя Конституції, і 30-ліття Незалежності нашої держави.

Коментуючи ситуацію зі створення тимчасових слідчих комісій, які б займалися розслідуванням так званої «справи вагнерівців», Д. Разумков відзначив, що жодна із відповідних постанов не потрапила в порядок денний. Мовляв, доки парламент розглядає проект змін № 2194 щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, роботу в залі заблоковано. З огляду на карантин, законодавчий орган влади працює нині здебільшого в комітетах і у форматі позачергових засідань. Але станом на сьогодні ініціювати позачергове засідання може будь-яка із фракцій, зібравши 150 підписів під чітким переліком питань, які пропонуються до розгляду, підкреслив Голова Верховної Ради. «Жодна з фракцій відповідних підписних листів поки що не надавала», — резюмував Д. Разумков.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.