«Київ пішов на суворий локдаун! Закриваються дитячі садочки і школи. Громадський транспорт працюватиме лише за спецперепустками. Країна виявилася не готовою до британського штаму коронавірусу, який на 64 відсотки смертоносніший за все, що циркулювало раніше в Європі. Якщо вимушений, але необхідний в цих умовах жорсткий локдаун у столиці України, ще досі не є сигналом для влади зібрати РНБО та почати діяти, то я навіть не знаю, що казати», — зазначила вона у Фейсбуці.

На думку заступниці голови парламенту, негайного перегляду вимагає й план вакцинації населення, який складався ще з розрахунку на «звичайний» ковід, адже британський штам косить уже всіх без розбору і молодих, і малих. «Тому, на мою думку, яка підтверджується інфекціоністами, Ольгою Голубовською, необхідно зараз терміново дати можливість вакцинуватися всім, хто хоче і записався на щеплення через портал «Дія». То є найбільш мотивовані та готові до добровільної вакцинації громадяни! Так ми врятуємо багато життів людей, які можуть просто не дочекатися своєї черги. Для цього слід негайно переглянути план вакцинації та всі її етапи», — підкреслила політик, висловивши сподівання, що до України справді додатково надійде майже мільйон доз від Pfizer, про що заявив головний санітарний лікар.

Водночас Олена Кондратюк зауважує, що цим обіцянкам дуже важко довіряти, адже пам’ятає, як у відповідь на її запитання міністр охорони здоров’я Максим Степанов у сесійній залі обіцяв, що держава забезпечить безоплатний доступ до вакцин від COVID-19 для 21 мільйона українців уже до осені 2021 року, тобто, що буде отримано до 42 мільйонів доз вакцини.

На думку заступниці голови парламенту, РНБО також має ухвалити необхідні рішення щодо термінового спрямування додаткових ресурсів у лікарні: на кисень, на забезпечення медиків, на те, щоб медичним працівникам та всім, хто працює в допоміжних спеціальностях з хворими на ковід, підвищили зарплату.

«Наші лікарі, наша медична система ледь витримують! Сподіваюся, влада це усвідомлює?!» — резюмувала політик.

Вл. інф.

Фото зі сторінки Олени Кондратюк у Фейсбуці.