На знімку: зубри на Львівщині.

Під час зимового обліку в лісах управління лісового та мисливського господарства зафіксовано 121 зубра, з них 84 на рівнині і 37 у Карпатах.

У регіоні представлені дві локальні репродуктивні та найчисленніші в Україні субпопуляції зубрів — біловезької та біловезько-кавказької ліній.

Десять років тому львівські фахівці придбали та завезли нових особин зубрів, щоб уникнути близькоспорідненого схрещування та підсилити лінії тварин, які населяли лісові масиви.

«Спільними зусиллями науковців та спеціалістів управління вдалося успішно втілити цей проект. У 2010 році у гірські райони заселили декілька зубрів гірської субпопуляції, а в рівнинні — біловезької. Так нам вдалося врятувати зубрів та підживити їх новозаселеними», — розповів «Голосу України» головний мисливствознавець Львівщини Василь Бурмас.

Від початку відновлення біловезької лінії їхня кількість зросла майже уп’ятеро. А завезення 11 зубрів у ліси «Сколівських Бескид» з парків та вольєрів Європи дало змогу збільшити їхню популяцію у гірській зоні втричі.

Львів.

Фото обласного управління лісового та мисливського господарства.