Водночас 19 097 українців вакцинували від коронавірусу.

За інформацією МОЗ, показник госпіталізацій хворих з COVID-19 перевищений в 21 регіоні й у Києві, у червоній зоні перебувають Київ, Житомирська, Івано-Франківська, Закарпатська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Чернігівська, Чернівецька області.

Крім британського штаму коронавірусу, в Україні виявлено південноафриканський штам. Про це вчора на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Відмінність у тому, що він агресивніший, інкубаційний період від 1 до 3 днів, заразніший, інфікується втроє більше людей, ніж від попередніх штамів. Він вражає молодше населення. Тому дотримуйтеся всіх правил карантину, користуйтеся масками, антисептиками, уникайте будь-яких скупчень», — пояснив він.

За словами Степанова, напружена ситуація залишається в регіонах, віднесених до червоного рівня епіднебезпеки. Так, у столиці зайняті майже 84 % ліжок з киснем, що є найвищим показником по країні, у Львівській області — більш як 71 %, Житомирській — майже 71 %, Миколаївській — 71 %.

Нагадаємо, з понеділка в столиці вводять локдаун. Поки що до 16 квітня. Хоча, на думку багатьох лікарів-інфекціоністів, жорсткий карантин доцільний упродовж 3-4 тижнів. Саме такий термін (не менше двох інкубаційних періодів) дасть змогу перервати ланцюжок передачі захворювання.

Голова КМДА Віталій Кличко у своєму зверненні до киян пояснив запровадження жорстких обмежень критичною ситуацією, пов’язаною зі стрімким поширенням вірусу та збільшенням смертності від нього. «Якщо найближчим часом ми не зупинимо стрімке поширення хвороби, медична система столиці не витримає», — сказав Кличко.

Він також звернувся до уряду із проханням проконтролювати приймання відомчими лікарнями пацієнтів з COVID-19. За словами Кличка, йдеться про більш ніж 10 000 ліжок у відомчих лікарнях і медзакладах Академії медичних наук України.

Він нагадав, що з 5 квітня столиця зачиняє всі школи та дитячі садки. А громадський транспорт — і наземний, і метро — працюватиме за спеціальними перепустками. Винятково для перевезень працівників підприємств критичної інфраструктури, тих, хто забезпечує життєдіяльність міста.

Зі свого боку глава МОЗ Максим Степанов заявив, що вчасно запроваджені карантинні обмеження дають результат.

«На Західній Україні, в областях, які першими потрапили до червоного рівня епіднебезпеки, це Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області, ситуація стабілізувалася. Зменшилася кількість госпіталізацій, як наслідок, звільняються ліжка. На сьогодні завантаженість ліжок становить майже 50 %. Але ситуація поліпшується з кожним днем», — зазначив чиновник.