Ті з відвідувачів, хто докладе зусиль і зробить селфі з портретом видатного українця, вченого-енциклопедиста, культуролога, лінгвіста, славіста, дослідника української i слов’янської літератури, історії культури, філософії, релігійної думки i слов’янської духовності Дмитра Чижевського та викладе його на сторінці книгозбірні у Фейсбуці з хештегом #ПортретЧижевського, зможуть узяти участь у розіграші призів у Всесвітній день книги i авторського права (23 квітня).

«Хочемо, щоб люди приходили до бібліотеки, фотографувалися з портретом знаного у світі земляка, із вдячністю згадували про нього...» — зауважила директор книгозбірні Валентина Животовська.

Ім’ям видатного земляка головна бібліотека області зветься вже майже 30 років. І постійно веде масштабну роботу, спрямовану на популяризацію вченого і його наукового та літературного доробку. У закладі зібрано чимало експонатів і навіть артефактів, що належали Дмитру Чижевському або присвячених йому.

Серед найціннішого — зібрання книг Дмитра Івановича. Зокрема, виданий у Лондоні «Літопис дохристиянської Русі-України», емігрантське видання «До історії правової течії серед меншовиків» Григорія Аронсона, шекспірівські сонети в перекладі Ігоря Костецького — усі з маргіналіями або інскриптами.

У краєзнавчому відділі зберігається копія бюста Чижевського американської скульпторки українського походження Міртали Бентов-Пилипенко-Кардиналовської.

У відділі рідкісної книги представлено його портрет, виконаний пензлем ще одного знаного кропивницького художника Валерія Давидова, а у відділі мистецтва — барельєф, створений скульптором Віктором Френчком.

Зберігається тут і майже сотня видань з творами Дмитра Чижевського та понад 200 публікацій про нього в газетах i журналах.

Лариса СЕМЕНОВА, співробітниця соціокультурного відділу ОУНБ імені Дмитра Чижевського;

Петро МЕЛЬНИК.

Фото надано бібліотекою.